NA KOŽO

Kako nam gre

Objavljeno 15. maj 2017 00.35 | Posodobljeno 15. maj 2017 00.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Slovenija je še vedno lepa dežela na sončni, a hkrati tudi siromašnejši strani Alp.

Statistični urad Slovenije je v svoji novi zanimivi publikaciji objavil, kako dobro oziroma slabo nam gre v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Če smo leta 2008 že presegli 90 odstotkov povprečne razvitosti EU po pariteti kupne moči, smo v času krize spet močno zaostali. 
Prebivalci Slovenije smo si tako po podatkih Statističnega urada lahko v letu 2015 privoščili za 17 % manj kot v povprečju prebivalci EU. Dejanska potrošnja na prebivalca v standardu kupne moči pa je v Sloveniji kar za četrtino zaostajala za povprečjem EU. 
Bruto plača za uro dela je v povprečju v EU za okrog tri četrtine višja kot v Sloveniji. Pri nas je 8,84 evra bruto, neto prejemek na uro dela pa je še nižji, medtem ko je v EU 15,35 evra bruto. Bruto urna postavka za delo je bila sicer najvišja na Danskem, najnižja pa v Bolgariji.
Ženske v EU so očitno bolj odporne kot moški, saj živijo dlje in jih je bilo zato tudi za 5 % več kot moških. Deklica, rojena v Sloveniji leta 2015, lahko pričakuje 83,5 leta življenja, medtem ko deček manj kot 78 let. Glede na starostno strukturo prebivalstva se uvrščamo v sredino. Največji delež mladih ima Irska, največji delež starejših pa Italija. 
Slovenija spada med države z najnižjim številom zdravnikov na prebivalca, kar je glede na staranje prebivalstva in vse več odhodov mladih zdravnikov v tujino velik problem. Slabša pokritost populacije z zdravniki je le v Romuniji in na Poljskem. V sosednji Avstriji, kamor odhaja vse več mladih zdravnikov, je pokritost prebivalstva z zdravniki najvišja v EU in skoraj dvakrat višja kot v Sloveniji. Imamo pa eno izmed najbolj gozdnatih držav z visoko biološko raznovrstnostjo v Evropi, takoj za Finsko in Švedsko, saj skoraj dve tretjini našega ozemlja prekriva gozd. 
Slovenija je torej še vedno lepa dežela na sončni, a hkrati tudi siromašnejši strani Alp, zelo težko pa bi bilo mogoče trditi, da je tudi dežela, v kateri bi mladi videli svojo prihodnost. Podatki namreč jasno kažejo, zakaj je v gospodarskem in socialnem smislu za mlade precej bolj privlačna senčna stran Alp, Avstrija. Slovenija je še vedno lepa dežela na sončni, a hkrati tudi siromašnejši strani Alp.

Deli s prijatelji