AHA MURA

Kako naj preživijo? Zaposleni znova niso dobili plač

Objavljeno 18. april 2013 16.55 | Posodobljeno 18. april 2013 16.55 | Piše: STA, S. J.

Opozorilna stavka je napovedana za 25. april.

Delavka v Muri

MURSKA SOBOTA – Izvršni odbor Sindikata Aha Mure je danes imenoval stavkovni odbor in napovedal opozorilno stavko, ki se bo začela 25. aprila ob 10.30 in bo trajala dve uri. Opredeljevanje članov o sodelovanju v stavki bo izvedel do torka, predlaga pa tudi čimprejšnja pogajanja z vodstvom družbe o rešitvi nastalih težav.

80 odstotkov delavcev z minimalno plačo

Zaposleni v Aha Muri danes podobno kot pred mesecem dni niso dobili plač, vendar so takrat dobili vsaj akontacijo plače v višini 300 evrov, preostanek pa 27. marca.

Kot je povedala predsednica Sindikata Aha Mure Jolanka Horvat, se v sindikatu zavedajo resnosti položaja in mogočih posledic, saj je velika večina članov ekonomsko odvisna od plače, ki jo prejema za delo, saj drugih prihodkov nima, skoraj 80 odstotkov delavcev pa prejema minimalno plačo.

Od vodstva pričakujejo, da bo dobilo ustrezna sredstva, ki bodo zagotovila plačilno sposobnost družbe, od odgovornih v državi pa pričakujejo tako gospodarsko politiko, ki bo omogočala financiranje podjetij, ki imajo zagotovljen trg in tekoče stabilno poslovanje.

Potrebni so vladni ukrepi

Sekretar sindikata tekstilno-usnjarske predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman opozarja, da je v predelovalnih dejavnostih veliko podjetij s podobnimi težavami, zato so potrebni ukrepi vlade, ki jih napoveduje. Skoraj nobena od bank namreč ni sposobna zagotavljati normalnega kreditiranja poslovanja, čeprav družbe imajo program in tekoče poslujejo.

Sindikalisti še dodajajo, da imajo dovolj govorjenja, da bodo za to poskrbeli, in pričakujejo dejanja, pri čemer posebej opozarjajo na podjetja, katerih proizvodnja je sezonskega značaja in je potrebno poskrbeti za ustrezno likvidnost, saj lahko v nasprotnem primeru nehajo poslovati.

Zakaj zamude pri plačilu?

Vodstvo podjetja je odgovore obljubilo prihodnji teden na novinarski konferenci, generalni direktor Aha Mure Matjaž Hudopisk pa je po torkovem sestanku zaposlenim pisno sporočil, da se lastniki dogovarjajo s konzorcijem bank za pomoč pri financiranju rešitve likvidnostnih težav.

»Na tem sestanku, na katerem je bil poleg predstavnikov bank prisoten tudi predstavnik vlade, je bil sklenjen načelni dogovor o tem financiranju. Glede na to, da smo ves čas poudarjali, da potrebujemo dodatna sredstva tudi za izplačilo plač, to je do 18. aprila, smo bili prepričani, da bodo do tega dne ta sredstva zagotovljena, vendar je predstavljeno, da banke potrebujejo za sprostitev sredstev tudi formalne sklepe kreditnih odborov, ki bodo zasedali v tem tednu in v začetku naslednjega.«

Posledica tega je zamuda pri plačah, denar zanje naj bi bil zagotovljen prihodnji teden, medtem pa bi ga poskušali zagotoviti vsaj za delno plačilo plač, je v sporočilu zapisal Hudopisk.

Zgodovina se ponavlja

Težave pri izplačilu plač so imeli v družbi že prejšnji mesec, saj so na plačilni dan, 18. marca, zaposleni dobili po 300 evrov, preostanek pa 27. marca. Decembra lani jim je zmanjkalo denarja za izplačilo božičnice, z zamudo in v simboličnem znesku so dobili plačano tradicionalno stimulacijo za prisotnost pri delu, prejšnji mesec pa jim je zaradi neplačanih obveznosti blokirala račune davčna uprava.

Deli s prijatelji