SRAMOTNO

Kako je NLB zapravil še pol milijona vašega denarja

Objavljeno 20. februar 2013 10.09 | Posodobljeno 20. februar 2013 09.39 | Piše: D. P.

Ob tem je sumljiv posel med agencijo in nadzornim svetom, menda je bil celo vnaprej dogovorjen. Medja je namreč bil predsednik nadzornega odbora, zato je moral vedeti za dogovor s KFI.

LJUBLJANA – Največja državna banka NLB je kljub veliki zadolženosti in slabim poslovnim izidom plačala več kot pol milijona evrov ameriški agenciji KFI za svetovanje pri izboru predsednika uprave. Finance so razkrile podrobnosti posla.

Podrobnosti v banki nočejo pojasniti

V banki višine zneska niso potrdili, četudi gre za banko v večinski lasti države in je v javnem interesu, da se podrobnosti razkrijejo. Banka se je zavila v molk tudi pri vprašanju o izboru kadrovske agencije (ali bilo ponudnikov več, kdo je bil najugodnejši).

Medja je primeren

KFI je največja svetovna kadrovska agencija. Podjetja in organizacije jo najemajo za iskanje vodilnih kadrov.

Seje nadzornega sveta banke NLB sta se septembra lani udeležila predstavnika KFI. Kdo ju je povabil, ni znano. Oba pa sta na prošnjo nadzornikov podala mnenje o Janku Medji, ki je bil takrat še predsednik nadzornega sveta NLB, a očitno kandidat za predsednika uprave. Povedala sta, da Medja premore potrebne mednarodne izkušnje, njegova izobrazba pa je prvovrstna. Pred tem so ga že priporočili dvema strankama, a je obakrat zavrnil sodelovanje.

Pol milijona za enega?

Da so izbrali Medjo, so torej v banki zapravili pol milijona evrov. Ob tem je sumljiv posel med agencijo in nadzornim svetom. Pojavljajo se sumi, da je bil celo vnaprej dogovorjen. Medja je bil namreč predsednik nadzornega odbora, zato je moral vedeti za dogovor s KFI. Agencija je za pol milijona torej našla le enega člana uprave.

Deli s prijatelji