OB OBLETNICI

»Kako je mogoče, da smo odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne?«

Objavljeno 08. maj 2015 21.12 | Posodobljeno 08. maj 2015 21.12 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik države Borut Pahor je spregovoril na današnjem sprejemu ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Brez upora proti okupatorju in zavarovanja naše nacionalne svobode v času druge svetovne vojne Slovenci pol stoletja pozneje ne bi mogli uresničiti sanj o lastni državi, je predsednik republike Borut Pahor poudaril na današnjem sprejemu, ki ga je ob 70. obletnici konca vojne pripravil za predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

»Partizansko gibanje je bilo izraz domoljubnega upora proti okupatorju. Postalo je sestavni del svetovnega zavezništva proti nacizmu in fašizmu in ga porazilo. V tem smislu je bila narodnoosvobodilna borba konstitutivnega pomena za našo nacionalno svobodo,« je v nagovoru opozoril predsednik Pahor.

Pri tem je spomnil, da je bila na Slovenskem vojna tudi obdobje prisvajanja oblasti, ki jo je po vojni vse do demokratične pomladi imela v rokah ena sama partija: »Slovenci se tako v času druge svetovne vojne nismo soočali samo s hudo žrtvijo, ki nam jo je zadal okupator, temveč tudi z revolucionarnim in protirevolucionarnim nasiljem med seboj, znotraj narodovega telesa.«

Brat bratu ni odpustil

Po njegovih besedah je ustanovitev lastne države pred skoraj četrt stoletja v tem smislu predstavljala spravno dejanje par excellence. »Čeprav ima vsak od nas glede narodne pomiritve in glede sprave svoje občutke, se mi zdi prav, da si nenazadnje zavoljo naših otrok in vnukov prizadevamo za sožitje in spravo,« je dodal. »Čas je, da ne pozabimo, a se pomirimo. Čas je, da zaradi tragičnega narodovega razkola v polpretekli zgodovini danes ne živimo eden proti drugemu, temveč kljub temu eden z drugim in eden za drugega. Kako je mogoče, da smo skoraj tri četrt stoletja po koncu druge svetovne vojne odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne?« se je vprašal.

Predsednik Pahor je v nagovoru tudi poudaril, da s sprejemom na predvečer 70. obletnice konca druge svetovne vojne izraža hvaležnost za pogumen upor proti okupatorju in zmago nad nacifašizmom. »Klanjam se vsem, ki so izgubili življenja za svobodo,« je še dejal.

Deli s prijatelji