DVA MILIJONA EVROV

Kako je do denarja prišel Janša

Objavljeno 19. julij 2013 13.52 | Posodobljeno 19. julij 2013 13.49 | Piše: A. L.

Dve podjetji Rajka Janše, brata nekdanjega premierja, sta bili prodani istemu kupcu za nekaj več kot dva milijona evrov.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Bivši premier Janez Janša in njegov brat Rajko Janša sta pod drobnogledom zaradi domnevnega pranja denarja prek Luksemburga v znesku več kot dveh milijonov evrov, poroča današnja Mladina. Posrednik naj bi bil Franci Zavrl, denar pa je prišel iz DZS.

Najprej prodal Promart

Mladina piše, da gre za primera dveh nenavadnih prodaj podjetij Rajka Janše, namigi pa so prišli iz Finske (na prodajo s presenetljivo visokim zneskom so prišli med preiskovanjem primera Patria). Rajko Janša je najprej imel podjetje Promart Design, ki je bilo specializirano za preprodajo poslovnih daril. Prek luksemburškega podjetja Falcon (v lasti Francija Zavrla) je bilo podjetje, ki ni imelo nikakršne proizvodnje, ampak je pri prodaji samo posredovalo, prodano za 1,15 milijona evrov, čeprav naj bi bilo vredno le nekaj evrov. Zavrl ga je nato leta 2009 prodal Petanovemu DZS. V Mladini pišejo, da je že leta 2007, ko je podjetje kupil Zavrl, denar dejansko prihajal iz DZS.

Velja še omeniti, da je finska Patria prvih 30 odstotkov obljubljenih podkupnin v Avstrijo nakazala prav leta 2007.

DZS kupil še Atacamo

Rajko Janša je po prodaji Promarta odprl novo podjetje, Atacama, ki se je ukvarjalo z isto dejavnostjo kot prejšnje. Državni Hit je denimo darila najprej kupoval pri Promartu, nato pa pri Atacami. Enako je bilo tudi pri državnem Telekomu. Podjetje Promart je medtem počasi ugašalo: lani so tako zabeležili izgubo 13.000 evrov. Kljub ne najboljšim izkušnjam pa je DZS lani za 1,2 milijona evrov kupil še eno podjetja Rajka Janše – Atacamo. V Mladini opominjajo na nerazumljive drage nakupe, saj da se DZS utaplja v 150-milijonskih dolgovih in pri bankah prosi za razumevanje.

Da je Rajko Janša svojemu bratu Janezu Janši dajal denar, je pred protikorupcijsko komisijo razkril tudi bivši premier sam. Tudi ženi Janeza Janše Urški Bačovnik je bil VW tiguan plačan s tekočega računa Rajka Janše. 

Policija primer preiskuje – zdaj naj bi bil že v zaključni fazi –, o ugotovitvah pa bo nato obvestila pristojno državno tožilstvo.

Deli s prijatelji