PREISKOVALNA KOMISIJA

Kako je Anton Rop kot premier omogočil posel z osemkolesniki

Objavljeno 11. december 2013 07.55 | Posodobljeno 11. december 2013 07.58 | Piše: STA, K. K.

Ustanovitev komisije je predsednik SDS Janez Janša napovedal po obsodilni prvostopenjski sodbi v zadevi Patria.

Namen komisije Krpan je ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti posel z osemkolesniki podjetju Viator & Vektor.

LJUBLJANA – Na prvi seji se bodo danes sešli člani preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela prodajo Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa in pismo o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko. Namen komisije Krpan je ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti posel z osemkolesniki omenjenemu ponudniku.

Ustanovitev komisije je predsednik SDS Janez Janša napovedal po obsodilni prvostopenjski sodbi v zadevi Patria. Ocenil je namreč, da gre za »montiran politični proces«, in napovedal, da se bodo proti temu borili tudi s političnimi sredstvi. Med mogočimi političnimi sredstvi pa je omenil ustanovitev preiskovalne komisije.

Državni zbor je preiskovalno komisijo na zahtevo 30 poslancev SDS in NSi ter nepovezanega poslanca Ivana Vogrina odredil konec septembra. Z njo želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor in pri nadaljnjih aktivnostih, ki so se zaključile s podpisom pisma o nameri za dobavo osemkolesnikov med ministrstvom za obrambo in Sistemsko tehniko 20. avgusta 2004.

Komisijo bo vodila poslanka SDS Alenka Jeraj, podpredsednik pa bo poslanec PS Jerko Čehovin. Preostali člani preiskovalne komisije so še Ljubica Jelušič (SD), Marko Pavlišič (DL) in Marija Plevčak (Desus). Za namestnike članov komisije je državni zbor imenoval Matjaža Zanoškarja (PS), Marijana Pojbiča (SDS), Srečka Meha (SD), Riharda Branislja (DL) in Marjano Kotnik Poropat (Desus).
 

Deli s prijatelji