(NE)USPEŠNI

Kako gre kaj posel Jankovićevim »prijateljem«

Objavljeno 08. maj 2014 12.00 | Posodobljeno 08. maj 2014 10.39 | Piše: A. K.

Razen enega večinoma životarijo, nekatera podjetja, ki so sodelovala pri gradnji Stožic, pa od leta 2010 drvijo v izgubo.

LJUBLJANA – Kako uspešna ali neuspešna so podjetja, ki pogosto sodelujejo z ljubljansko občino, razkriva Ajpes. Razen enega večinoma životarijo, nekatera podjetja, ki so sodelovala pri gradnji Stožic, pa od leta 2010 drvijo v izgubo, poročajo Finance.

Podvojili prihodke

Najbolje gre gradbenemu podjetju Dema Plus, ki ga vodi Denis Pere. Ta je znan po sodelovanju z Juretom Jankovićem, mlajšim sinom ljubljanskega župana. Dema Plus je lani od MOL prejela 1,33 milijona evrov, za občino pa so izvajali večinoma gradbena dela na različnih objektih. Aprila letos so za okoli 1,5 milijona evrov prenovili poročno dvorano na Ljubljanskem gradu.

Živijo od drugih prihodkov

Družba Dante, ki je v lasti Boštjana Stamejčiča, vodje projektov v Electi Jankovićevih sinov, je javnosti znana kot posrednik nakazil v višini 400 tisoč evrov med MOL in družbo KLM Naložbe, ki je v večinski lasti Zorana Jankovića. Baza Dante, ki ima sicer blokirane račune, je lansko leto zaključila z dobičkom 53 tisoč evrov.

Manjši prihodki, manj zaposlenih

Stanje ni rožnato niti v podjetju Sector Beton, ki je bilo pri gradnji Stožic zadolženo za dobavo betona. Podjetje, ki je imelo leta 2012 2,57 milijona evrov prihodkov, je lansko leto končalo z dobičkom v višini 670 tisočakov. Število zaposlenih se je zmanjšalo z 21 na pet.

V Grepu le dolgovi

Družba Gradis-Energoplan oziroma Grep, ki je gradila Športni center Stožice, ima že več kot 700 dni blokirane račune. Podjetje po vsej verjetnosti čaka poravnava oziroma stečaj. Med zanimivejšimi, a nepojasnjenimi postavkami so drugi odhodki v višini milijona evrov.

Olimpija v rdečih številkah

Sinova župana Damijan in Jure Janković imata nekaj podjetij, ki pa večinoma aktivno ne poslujejo. Poleg Elect in KLM Naložb Damijan Janković po podatkih iz GVIN vodi tudi podjetja Sar, Grajski vrt, Composita in Oxina. Ta podjetja lani niso ustvarila nobenih prihodkov. Mlajši sin Jure Janković je poleg solastništva v Electi Holding zastopnik v Rokometnem klubu Olimpija, ki mu lani ni šlo najbolje. Prihodki so mu namreč upadli za 82 odstotkov.

Deli s prijatelji