BREZPLAČNO

Kako do podatkov, ki jih je prepovedala Pirc Musarjeva

Objavljeno 11. december 2012 09.08 | Posodobljeno 11. december 2012 09.08 | Piše: Aleksandar Lukić

Potrebujete dostop do spleta in digitalni certifikat. Tisti od spletne banke bo dovolj.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

LJUBLJANA – Ko je geodetska uprava (Gurs) objavila podatke o vrednostih nepremičnin, so ljudje drveli na splet pregledovat, koliko so vredne nepremičnine prijateljev in kdo je njihov lastnik. Je tudi žena ali le mož, so se spraševali. Gursovi strežniki v prvih dneh navala so klecnili pod količino klikov obiskovalcev. A veselja in slovenske radovednosti je bilo precej hitro konec. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je Gursu zaukazala, da morajo podatke o lastništvu fizičnih oseb izbrisati. Gurs je to tudi storil in počakal na odločbo ustavnega sodišča. To je pritrdilo informacijski pooblaščenki. Dostop radovednežev do Gursove aplikacije se je drastično zmanjšal.

Kako do »skritih« podatkov o lastnikih?

Danes vam bomo pokazali, kako lahko povsem legalno pridete do podatkov o lastništvu nepremičnin, ki jih je moral Gurs po posredovanju informacijske pooblaščenke odstraniti. Pravzaprav, dobili boste še več podatkov. Vse, kar potrebujete, pa je dostop do Gursove evidence in zemljiške knjige. Dostop do obojega je prek spleta brezplačen, potrebujete le digitalni certifikat in dostop do interneta.

1.

Odprite spletno stran prostor.gov.si.

2.

Med bližnjicami do aplikacij izberite povezavo Javni vpogled v podatke o nepremičninah, nato kliknite Vstopi.

3.

Namesto splošnega iskanja izberite možnost z več polji >>Napredno iskanje.

4.

Za primer bomo tokrat iskali lastnika hiše Brvace 18, kjer je še pred časom prebival Jure Janković.

V polje za ulico začnite pisati Brvace. Še preden izpišete besedo, vam sistem samodejno predlaga ulico Brvace s podatkom o naselju in občino. Kliknite na ponujeno zadevo. Polja ulica, naselje in občina se samodejno izpolnijo. Vnesite še hišno številko – 18.

image
Kliknite išči. 

5.

Aplikacija zahteva prepis kode. Če ne vidite dobro, osvežite kodo. V vsakem primeru boste morali, če želite izpis podatkov, kodo prepisati. Ko končate, kliknite gumb Nadaljuj.
image

6.

Aplikacija izpiše podatke o stavbi in parceli. Ker je lastnik fizična oseba, se podatek o njem ne izpiše. Če bi bilo podjetje, bi aplikacija to izpisala.
image

7.

Zdaj se vrnite na vrh te strani in pri najdeni nepremičnini kliknite na znak evro v zelenem krogu (€). Izpiše se vrednost in vsi potrebni atributi, da lahko lastnika, fizično osebo, najdete ob pomoči elektronske zemljiške knjige.
image

8.

Za dostop do elektronske zemljiške knjige odprite novo okno – naslov evlozisce.sodisce.si. Dostop je brezplačen.

9.

Če še niste registrirani, ustvarite novega uporabnika. Pri tem potrebujete tudi digitalno potrdilo. Na vaš e-naslov prejmete geslo. Prijavite se, nato pa v dveh korakih izberite možnosti, kot prikazuje spodnji posnetek.
image

10.

Odpre se aplikacija Zemljiška knjiga – Javni izpis iz zemljiške knjige. Vse, kar morate vnesti, so podatki o katastrski občini in, denimo, parcelni številki. Kje te dobite? V Gursovi aplikaciji. Preklopite v Gursovo okno.
image

11.

V polja elektronske zemljiške knjige vnesemo podatke o katastrski občini in številki parcele.
image

12.

Pritisnite gumb »Prikaži v pdf obliki«. Brskalnik vam ponudi prenos datoteke s končnico pdf. Za ogled potrebujete brezplačni program Acrobat Reader ali kakšen drug program, ki prikazuje dokumente pdf. Izpis bi moral biti tak:
image

Če bi, denimo, iskali nepremičnino Simone Dimic, bi se poleg lastništva izpisali še krediti, ki omejujejo lastninsko pravico na nepremičnini:
image

Deli s prijatelji