SKRIVNOSTNI

Kako bodo zapravili prve poslanske plače?

Objavljeno 16. avgust 2014 21.55 | Posodobljeno 16. avgust 2014 21.57 | Piše: P. J.

Novi poslanci pravijo, da še niso razmišljali o tem, kaj si bodo privoščili s svojo prvo poslansko plačo.

Mitja Horvat se v vlogi predsednika ni najbolje znašel.

LJUBLJANA – Kamal Izidor Shaker (SMC), Jernej Vrtovec (NSi) in Žan Mahnič (SDS) so novi in mladi obrazi med poslanci, ki so pred dvema tednoma zasedli svoje nove funkcije. Vas zanima, kako bodo porabili svoje prve poslanske plače?

Nova služba, nova odgovornost

»Nova funkcija zahteva več odgovornosti, več odgovornosti pa sem navajen že iz prejšnje službe, ko sem še bil tiskovni predstavnik,« pravi Vrtovec, Mahnič pa priznava, da je bilo ob začetku prisotne tudi nekaj treme, predvsem tiste pozitivne. »Gre za odgovorno funkcijo, h kateri sem pristopil z vso resnostjo.« Shaker pravi, da se počasi privajajo na odgovornosti in spoznavajo sistem delovanja državnega zbora (DZ) ter strokovnih služb, pa tudi pravila, ki v njem veljajo.

Na vprašanje, kako bodo zapravili svojo prvo plačo, niso znali konkretno odgovoriti. »Ne vem. O tem še nisem razmišljal. Sem varčen, ne bom zapravljal,« je odgovoril Vrtovec. Podobno je pojasnil Shaker, Mahnič pa je dodal, da bo poskušal vsak mesec nekaj privarčevati, nekaj pa podariti v dobrodelne namene.


Vprašanja smo poslali tudi poslancu Združene levice Mihi Kordišu, vendar nam na vprašanja ni odgovoril, čeprav nam je po telefonu zatrdil, da odgovore dobimo.
 

Bi si znižali plače?

Novoizvoljeni poslanec SMC je bolj diplomatsko odgovoril na vprašanje o znižanju poslanskih plač. »To vprašanje bi zahtevalo bolj tehten premislek, in sicer bi se bilo treba seznaniti z delom, ki ga poslanci opravljamo, ter oceniti, ali smo za to delo plačani preveč ali premalo,« je dejal. Konkretnejši je Vrtovec, ki pravi, da če bo to pripomoglo k temu, da rešimo krizo, ki je nastala, je takoj za. »Je pa problem pri nižanju plač ta, da dobivamo tudi vedno slabše poslance. Višina plače je premosorazmerna s kakovostjo ljudi, ki gredo kandidirat.« Mahnič pa je v odgovoru zapisal: »Slovenska demokratska stranka je v preteklosti že podprla znižanje plač poslancem, vendar pa gre za odgovorno funkcijo, ki mora biti primerno tudi plačana. Sicer pa imamo v Sloveniji na tem področju kar nekaj anomalij. Sam ne razumem, kako imajo lahko direktorji javnih zavodov, ki slabo poslujejo, tudi do trikrat višjo plačo od predsednika vlade. Sam menim, da v javnem sektorju nihče ne bi smel imeti višje plače od predsednika vlade.«

Vrtovec in Shaker za poslansko stanovanje v Ljubljani ne bosta zaprosila. Mahnič pa pravi, da bo, če bo imel to možnost.

Pri 32 letih še vedno študent

Glede na to, da je Shaker pri svojih 32 letih še vedno študent, nas je zanimalo, kako je to mogoče in ali je bil kdaj fiktivno vpisan na fakulteto. »Glede na moje preteklo delovanje sem se ukvarjal z najrazličnejšimi projekti in organizacijami, vendar sem se po premisleku odločil, da moram izobraževalni proces zaključiti. Kamor koli sem se vpisal, sem imel resen namen in željo študij zaključiti, vendar je bil splet okoliščin tak, da so me pritegnili drugi, manj formalni izzivi,« je še pojasnil Shaker.

Vrtovec je diplomiral na ljubljanski teološki fakulteti, Mahnič pa zaključuje študij obramboslovja na fakulteti za družbene vede.

Deli s prijatelji