NAPOVED

Kako bo s službami? Ne prav dobro ...

Objavljeno 08. september 2015 10.33 | Posodobljeno 08. september 2015 10.33 | Piše: STA, T. L.

Medtem ko si v imenu višje gospodarske rasti sindikati javnega sektorja želijo konec varčevalnih ukrepov, pa so napovedi za trg delovne sile precej mlačne.

Facebook je seznanjen tudi z aktualnimi dogodki

LJUBLJANA – Slovenski delodajalci v napovedih zaposlovanja v prihajajočem četrtletju ostajajo razmeroma skromni, rezultati pa v letni primerjavi ostajajo relativno stabilni. Neto napoved zaposlovanja za letošnje zadnje četrtletje po sezonski prilagoditvi podatkov tako znaša plus osem odstotkov, kažejo rezultati raziskave o napovedi zaposlovanja Manpower.

Brez večjih sprememb

Med 620 slovenskimi delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih osem odstotkov napoveduje povečanje števila zaposlenih, pet odstotkov jih pričakuje upad, 81 odstotkov pa ne pričakuje sprememb.

Delodajalci v osmih od desetih gospodarskih panog napovedujejo rast zaposlitvenih možnosti. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v petih in upadajo v štirih od skupaj desetih gospodarskih panog. V primerjavi z enakim obdobjem lani pa delodajalci v petih od desetih zajetih gospodarskih panog poročajo o rasti zaposlitvenih možnosti, medtem ko so v štirih panogah zabeležili šibkejši zaposlitveni utrip.

Največ v proizvodnji, gradbeništvo še v globoki krizi

O najmočnejših namerah zaposlovanja so poročali delodajalci v panogi proizvodnje, najšibkejši trg delovne sile pa pričakujejo delodajalci v gradbeništvu, kjer so zabeležili tudi največji padec zaposlitvenih možnosti tako v četrtletni kot v letni primerjavi. Napovedi predvidevajo tudi rast zaposlovanja v vseh štirih regijah, zajetih v raziskavo.

Najmočnejši trg delovne sile pričakujejo v jugovzhodni regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša plus devet odstotkov. V tej regiji lahko iskalci zaposlitve pričakujejo najmočnejši trg dela od začetka izvajanja raziskave v prvem četrtletju 2011, napovedi zaposlovanja pa so se izboljšale za štiri odstotne točke v četrtletni in za tri odstotne točke v letni primerjavi.

V osrednji in severovzhodni regiji delodajalci oddajajo dobre napovedi zaposlovanja, medtem ko delodajalci jugozahodne regije pričakujejo skromnejši zaposlitveni utrip z neto napovedjo zaposlovanja.

Najbolj optimistične načrte imajo delodajalci v velikih podjetjih z neto napovedjo zaposlovanja, ki znaša plus 13 odstotkov. Sledijo mala podjetja s previdno optimistično neto napovedjo zaposlovanja plus devet odstotkov, medtem ko srednja in mikro podjetja poročajo o napovedi, ki znaša plus šest odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se napovedi zaposlovanja izboljšale v treh od štirih skupin, in sicer v skupini srednjih podjetij, malih podjetij in velikih podjetij. Delodajalci v mikro podjetjih v primerjavi s prejšnjim četrtletjem poročajo o upadu zaposlitvenih možnost.

V letni primerjavi se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v skupini velikih in malih podjetij. Delodajalci v skupinah mikro in srednjih podjetij pa poročajo o relativno stabilnih možnostih zaposlovanja glede na enako časovno obdobje lani.

Deli s prijatelji