POGAJANJA

Kako bi si delili ministrske stolčke?

Objavljeno 19. avgust 2014 01.05 | Posodobljeno 19. avgust 2014 01.05 | Piše: T. L.

Dejan Židan ne komentira informacij, da ga zanima stolček gospodarskega ministra.

Miro Cerar in Dejan Židan.

LJUBLJANA – V stranki SMC so nadaljevali koalicijska pogajanja s potencialnimi partnerji. Sestali so se z vodstvi Desusa, SD in ZaAB, usoda vstopa te stranke v vlado pa ostaja še neznanka.

O razdelitvi resorjev so se že pogovarjali, vendar pa velja dogovor, da v javnosti o tem ne bodo govorili in so o vsem skupaj še precej skrivnostni. Dejan Židan (SD) je za Odmeve povedal, da so dobili široko ponudbo, sam pa konkretno, da prevzame enega od resorjev. Na vprašanje, ali gre za ministrstvo za gospodarstvo, Židan ni želel odgovoriti, je pa poudaril, da se stranka z gospodarskim programom sicer ni hvalila, da pa je napreden ter da so ga sestavljali skupaj z domačimi in tujimi strokovnjaki.

Prav tako se ni želel izreči o vstopu ali nevstopu ZaAB v vlado. Kot član stranke, ki je sodelovala v vladi Bratuškove, je Židan zadržan v oceni dela njene vlade. »Ali smo bili zadovoljni ali ne … razmerja so takšna in drugačna.«

Sicer pa je vlada Bratuškove imela 12 ministrskih resorjev, Miro Cerar jih načrtuje 15. Cerar načrtuje, da bi namesto enega ministrstva za izobraževanje dobili dve ločeni – za šolstvo in šport ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Gospodarstvo bo ostalo samo ministrstvo za gospodarstvo. Kmetijstvo in okolje se znova ločujeta, okolje pa dobi zraven prostor od infrastrukture, tako da ta ostane sama. Javna uprava bi se tudi rada izvila iz primeža ministrstva za notranje zadeve. 

Po poročanju informativne oddaje 24 ur naj bi si Cerarjevi želeli, da bi finančni resor prevzel Mojmir Mrak, ki je sicer to funkcijo že večkrat zavrnil. Obrambo bo najbrž dobil obramboslovec Erik Kopač, ki je tudi generalni sekretar SMC. Notranje zadeve bo najverjetneje vodil Bojan Dobovšek, ki je tudi nekdanji član KPK, resor za okolje ali infrastrukturo pa Jure Leben, ki prihaja z zavoda za gradbeništvo.

Desus naj bi ostal na poznanem teritoriju: Karl Erjavec na zunanjem in Gorazd Žmavc na ministrstvu za Slovence po svetu. Od SD bi Anja Kopač Mrak ostala na ministrstvu za delo. 

Kot smo poročali, Bratuškove na ministrskem položaju ne bo, saj bi raje izbrala Bruselj, medtem ko iz njene stranke Cerarju ponujajo kandidate za pet resorjev, lahko pa da bodo obdržali gospodarstvo ali kulturo z Metodom Dragonjo ali Urošem Grilcem. Kako se bo kadrovsko igračkanje dejansko izteklo, bo znano kmalu.

Deli s prijatelji