ANKETA

Kaj vpliva na odločitev o zamenjavi dobavitelja elektrike

Objavljeno 14. november 2012 21.00 | Posodobljeno 14. november 2012 20.56 | Piše: M. I., STA

O zamenjavi dobavitelja električne energije razmišlja vse več odjemalcev, a vsi gledajo na ceno.

Tole je plastični merilnik porabe elektrike za okoli 10 evrov, ki je na kolena spravil slovenskega energetskega velikana.

LJUBLJANA – Anketa, ki jo je izvedlo podjetje RM Plus je pokazala, da pri razmisleku o zamenjavi dobavitelja električne energije ljudje zelo gledajo na ceno in ne na slabe izkušnje s prejšnjim dobaviteljem ali na dodatno ponudbo storitev in izdelkov.

Med razlogi za zamenjavo dobavitelja anketiranci navajajo ceno električne energije in garancijo nižje ravni cen za daljše časovno obdobje. Sledila je možnost obračunavanja porabljene energije po različnih tarifah, za nekoliko manj pomembne pa so se izkazali nekateri drugi vidiki, kot so preglednost evidence porabe, možnost vpliva na porabo, dodatni popusti in plačilni pogoji.

28 odstotkov anketiranih razmišlja, da bi zamenjali dobavitelja električne energije

O zamenjavi največ razmišljajo stari med 30 in 49 let, visoko izobraženi, s prihodkom gospodinjstva nad 2000 evrov, tisti, ki živijo v gospodinjstvih s tremi člani, in anketirani iz osrednjeslovenske regije. Za zamenjavo pa se manj zanimajo stari 65 let ali več, poklicno izobraženi, s prihodki gospodinjstva med 1601 in 2000 evri, upokojenci, tisti, ki v gospodinjstvu živijo sami, in anketirani iz koroške regije.

Glede na raziskavo ima največ odjemalcev Elektro Energija (24,8 odstotka vprašanih), sledijo Elektro Maribor Energija Plus (20 odstotkov), Elektro Celje Energija (15,7 odstotka), Elektro Gorenjska Prodaja (10,4 odstotka), Gen-I (7,9 odstotka), E3 (6 odstotkov), Petrol (3,3 odstotka) in Petrol Energetika (2,6 odstotka). 9,3 odstotka anketiranih je odgovorilo, da ne vedo, kdo je njihov dobavitelj elektrike.

Na konferenci Energija12 so predstavili izsledke ankete, ki je potekala 7. in 8. novembra v Ljubljani. V okviru rednih raziskav projekta CATI omnibus so med 21. in 23. septembrom telefonsko anketirali 700 naključno izbranih oseb starih 18 let ali več.

Deli s prijatelji