NASVET

Kaj storiti, če vas ugrizne kača?

Objavljeno 16. junij 2013 15.43 | Posodobljeno 16. junij 2013 15.45 | Piše: S. J., D. P.

Protistrup delajo iz konjskega seruma in vsebuje protitelesa, ki počasi izničijo strup kače.

Kača se že veselo plazi po Primorskem (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Visoke temperature na plano privabijo tudi kače. V Sloveniji živi 14 vrst kač, le modras in gad pa sta strupena. V teh dneh vam bo prav prišlo védenje o tem, kako s kačami.

Kako prepoznamo modrasa

Modrasa prepoznamo po sivi, rumenkasti ali rjavkasti barvi hrbta in glavi srčaste oblike z značilnim rožičkom nad nosnicama. Na hrbtu ima cikcakast vzorec temnejše barve, imenovan tudi kajnov znak. Našo največjo strupenjačo najdete po vsej Sloveniji, razen v Prekmurju.

Preventiva boljša kot kurativa

Če se odpravljate v naravo, je najboljše, da si oblečete dolge hlače in obujete čevlje, ki segajo čez gleženj. Že s tema preprostima ukrepoma se lahko zaščitite pred ugrizom. Seveda pa moramo paziti, kam stopimo, kje stojimo in kam sedemo. Izogibajte se visoki travi, rok in nog pa ne vtikajte v nepregledne luknje.

Če srečamo kačo, se ji je najboljše kar ogniti. Lahko jo tudi preplašite. Zavedati se moramo, da kača nikoli kar tako ne plane na človeka. Če vas začuti, se umakne, ugrizne le v primeru, če se počuti ogroženo. Strupene kače imajo trikotno srčasto glavo, nestrupene pa ne.

Kje najdemo gada

Gad pri nas živi v Julijskih in Kamniških Alpah, Karavankah, Trnovskem gozdu, na Javorniku in Snežniku (bosanski gad). V nižinah ga le ponekod najdemo na vlažnejših mestih. Zraste do 70 centimetrov, na zgornjem delu glave ima temno liso v obliki črke V ali Y, po hrbtu pa se vije cikcakast vzorec. Pogosti so popolnoma črni primerki, ki imajo nad usti svetlo črto. Vedeti moramo, da je gad po nižinah večinoma iztrebljen, medtem ko je modras izredno redek in ga opazijo le malokrat. 

Vse kače pri nas so zakonsko zavarovane, zato je ubijanje kač krivolov.

Ukrepanje po ugrizu

Če vas kača ugrizne, je ne poskušajte loviti in ubiti, saj obstaja velika verjetnost, da vas bo znova ugriznila. Če vas ugrizne nestrupena kača, je rano treba izprati s čisto vodo ter jo namazati z antibiotično kremo in zaščititi. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu – če je minilo več kot 5 let, se je treba ponovno cepiti.

Pri nas smrtnega primera zaradi ugriza kače ni bilo že mnogo let.

Če mislite, da vas je ugriznila strupena kača, morate strogo mirovati, noge ali roke, kjer imate ugriz, pa nikar ne premikajte, imobilizirajte jo okoli 10 centimetrov nad mestom ugriza, obvežite srednje močno – toliko, da ne prekinete cirkulacije. Rano pustimo, da krvavi, je ne stiskamo in ne izsesavamo strupa. Potreben je takojšen prevoz v bolnišnico.

Protistrup delajo iz konjskega seruma in vsebuje protitelesa, ki počasi izničijo strup kače. Protistrup se prejme intravenozno pod strogim zdravniškim varstvom, saj lahko povzroči hujše alergijske reakcije. Protistrupa ne dobimo ob vsakem ugrizu, ponavadi bolnik dobi sredstva proti bolečinam in tetanusu, rano pa kirurško oskrbijo. Ugriz kače zdravijo tudi s protialergijskimi zdravili. 

Deli s prijatelji