BREZ PANIKE

Kaj storiti, če nas preseneti potres

Objavljeno 29. maj 2012 19.11 | Posodobljeno 29. maj 2012 18.04 | Piše: T. L.

Ohranite mirno kri, največ poškodb med potresom je posledica paničnega bega iz zaprtih prostorov.

Opustošenje po potresu v Bovcu leta 2004.

LJUBLJANA – Tla v sosednji Italiji se zadnjih 10 dni nevarno tresejo, popotresne sunke pa čutimo tudi v Sloveniji. Ker po številu in moči potresov ozemlje Slovenije spada med aktivnejša območja, je pomembno, da se pred potresom poučite o tem, kako lahko zavarujete sebe, svojo družino in imetje, svetujejo na republiški upravi za zaščito in reševanje.

Zato tudi družinske člane poučite o tem, kako ravnati ob potresu; kje v okolici vašega doma so območja, namenjena za evakuacijo v primeru naravnih nesreč; določite mesta, kjer se boste sestali po potresu, če dostop do doma ne bo mogoč in boste med potresom ločeni; na potresni karti preverite, katere stopnje potres lahko prizadene območje, kjer živite; preverite, ali je stavba, v kateri prebivate, potresno odporno grajena in podobno.

Ohranite mirno kri

Če vas potres preseneti, je najpomembnejše, da ohranimo mirno kri. Če nas potres preseneti v poslopju, ostanite v njem. Poiščite zaščito pod masivnimi mizami, klopmi, med podboji vrat (le če so fiksno nameščeni v nosilni zid), ob notranjih nosilnih stenah. Med potresom se gibajte minimalno in si čim hitreje poiščite varno mesto, kjer počakate do konca tresenja (počepnite na tla in počakajte, da tresenje preneha). Če ni primernih varnih mest, si zavarujte glavo z rokami, blazinami ali torbo, če pa ste v postelji, ostanite v njej in si glavo pokrijte z blazino.

Pozor na padajoče predmete

Izogibajte se steklenim površinam, zunanjim stenam in vratom in se umaknite od zunanjih zidov, predelnih sten, dimnikov iz opeke, večjih steklenih površin (okna, ogledala, steklene omare, police s steklenimi predmeti, velike omare, mesta, od koder lahko padejo stropna razsvetljava in težki predmeti, npr. knjige). Med potresom ne uporabljajte dvigal in stopnišč. Če ste med potresom v dvigalu, pritisnite gumbe za vsa nadstropja in izstopite na prvem mogočem izhodu. Če se vrata ne odprejo sama, uporabite gumb za odpiranje ali pokličite pomoč.

V trgovskih stavbah, šolah ali knjižnicah pazite na predmete, ki padajo s polic. Ko tresenje preneha mirno zapustite poslopje, pri čemer ne uporabljajte dvigala. Ne tecite proti izhodu, počakajte, da potres mine – največ poškodb med potresom je posledica paničnega bega iz zaprtih prostorov na plan. 

Če ste v času potresa na prostem v naseljenem območju, se oddaljite od stavb, da vas ne bi poškodovali padajoči predmeti (strešniki, opeka, omet, cvetlični lončki, drevesa, javna razsvetljava, steklo ...); če se ne morete oddaljiti od stavb, pazite na padajoče predmete in si glavo zavarujte z rokami ali s torbo; izogibajte se električnih naprav in električnih napeljav (prodajnih avtomatov, bankomatov, električnih kablov, daljnovodov ...). 

Ostanite v avtu

Med vožnjo z avtomobilom upočasnite vožnjo, zapeljite ob rob ceste (izogibajte se bližine stavb, dreves, električne napeljave, nadvozov ... ) in ugasite avtomobil. V njem počakajte do konca potresa. Na vlaku se trdno primite, da ne padete, ko pa se vlak ustavi, bodite mirni in čakajte na navodila osebja.

Če med potresom peš prečkate most, sedite ali lezite na pločnik in se primite za ograjo. V gorah se ne približujte robovom previsnih sten, pazite na morebitno padanje skal in trganje skalnih podorov, bodite pozorni na možnost plazov, udorov, zlasti na strmih pobočjih. Ob jezerih, vodotokih in morjih se ne približujte bregu, saj se lahko brežina vdre oziroma zdrsne, izogibajte se predelov pod klifi.

Kje se ne zadržujte na prostem?

Nevarni na prostem so stavbe, zidovi, drevesa, telefonska in električna napeljava, daljnovodi, nadvozi, podvozi, mostovi, predori, rečne brežine, morska obala, predeli pod klifi. 

Ujeti v ruševinah

Če ste ujeti v ruševinah, poskusite ugotoviti, od kod prihaja zrak. Ne prižigajte vžigalice ali vžigalnika. Če niste poškodovani, poskušajte odstranjevati ruševine v smeri, od koder prihaja zrak, pri čemer varčujte moči. Če ruševin ne morete odstraniti in/ali ste poškodovani, ostanite mirni, varčujte energijo in v enakomernih presledkih udarjajte s kakšnim predmetom ob zid ali cevovodno napeljavo. Nase opozorite s piskanjem na piščalko, izogibajte se vpitju, saj ste lahko ob glas in vdihnete prah in škodljive snovi. Nos in usta si pokrijte z robcem ali krpo, da boste zmanjšali vnos prašnih delcev v dihalne organe.

Če imate pri sebi mobilni telefon, ga lahko uporabite, čeprav ni nujno, da bodo po potresu telefonska omrežja operaterjev mobilne telefonije delovala. V tem primeru je boljše uporabiti SMS-sporočila. Mobilni telefon občasno ugašajte in skušajte čim dlje ohraniti energijo baterije.

Deli s prijatelji