PO KONGRESU PS

Kaj Spomenka Hribar sporoča Jankoviću in Bratuškovi

Objavljeno 26. april 2014 20.01 | Posodobljeno 27. april 2014 01.15 | Piše: STA, T. L.

Za Hribarjevo je Jankovićeva vrnitev na čelo PS »zmaga njegovega ega nad koristmi države«. Tudi Jože Mencinger nad trenutnim stanjem v državi ni navdušen.

Spomenka Hribar.

LJUBLJANA – Vnovično vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS publicistka Spomenka Hribar komentira kot »zmago njegovega ega nad koristmi države«. Nosilec evropske liste PS, ekonomist Jože Mencinger pa Jankovićevo odločitev ocenjuje kot »zelo tvegano potezo«. Tako Hribarjeva kot Mencinger sta bila leta 2011 med podporniki Jankovićevega vstopa v državno politiko.

»Ne verjamem, da je tako politično neveden ali celo naiven, da ne bi vedel, kakšne posledice so lahko, če zmaga kot predsedniški kandidat PS. Torej gre za zmago njegovega ega nad koristmi države,« je v izjavi dejala Hribarjeva. Po njenih besedah Janković kljub zmagi nima možnosti, da obstane v državni politiki kot pomembna figura, »čeprav je v politiki tako rekoč vse mogoče«.

Hribarjeva je opozorila, da izid kongresa največje vladne stranke prinaša nadaljevanje in poglabljanje politične in vsakršne druge krize: »Komaj smo nekako začeli lesti iz nje, se bomo spet poglobili vanjo. To, kar je naredil Janković, je nerazumno in neodpustljivo.« Po njeni oceni druge možnosti kot predčasne volitve skorajda ni.

Tudi premierka Alenka Bratušek po mnenju Hribarjeve nima druge možnosti, kot da odstopi. »Menim pa tudi, da je bila njena namera, preveriti, koliko ima podpore v stranki, načelne narave, torej etična odločitev, ki je ne bo preklicala,« je dodala Hribarjeva. Glede morebitne politične naveze Janković-Janez Janša pa ocenjuje, da ta ni realna.

»Menim, da ta naveza ni realna, če pa bi do nje prišlo, potem smo 'pečeni', saj ne bi bilo več opozicije, ki bi lahko parirala tej neprincipialni in nemoralni združbi,« je še dodala Hribarjeva.

Mencinger poudarja, da ni zadovoljen s tem, kar se je zgodilo. Kot je dejal v izjavi, je do zadnjega upal, da jim bo uspelo najti kompromis, saj kakršna koli politična nestabilnost Sloveniji zelo škoduje. Po njegovih besedah je Bratuškovi uspelo vsaj v tujini ustvariti relativno dobro podobo Slovenije, kar je imelo tudi ugodne ekonomske učinke.

»Na koalicijske partnerje se nikoli ni bilo pretirano dobro zanašati. Izkazali so se kot skrajno nezanesljivi, zato je presenetljivo, da jim je sploh uspelo ostati toliko časa skupaj,« Mencinger komentira stališča SD, DL in Desusa, da Jankovićeva izvolitev za predsednika PS pomeni konec koalicije.

Glede svoje kandidature kot nosilca evropske liste PS Mencinger opozarja, da okoli njegove kandidature ni bilo v stranki nobenega spora, kar je bil tudi pogoj, da sprejme to vlogo. Na vprašanje, ali bo zaradi razkola v PS odstopil od kandidature, pa je odgovoril, da je za odločanje o tem za zdaj še prezgodaj.

Sicer pa bo, kot poudarja, ob morebitni izvolitvi v Evropskem parlamentu zastopal interese Slovenije in ne stranke.

Prvi predsednik PS in ljubljanski župan Janković je sicer v tekmi za predsedniški položaj na kongresu stranke premagal predsednico vlade in dosedanjo šefinjo PS Bratuškovo. Po vnovični izvolitvi Jankovića na čelo PS so oči uprte v Bratuškovo, ki je nakazala, da brez podpore v stranki ne bo več vodila vlade, a za zdaj (še) ni odstopila. Oglasili so se v ostalih koalicijskih strankah, kjer pravijo, da je z vlado konec in že razmišljajo o datumu predčasnih volitev.


»Ni razlogov, da se ustvarja obsedeno stanje«

Predsednik SLS Franc Bogovič zaradi notranjega razkola v stranki Pozitivna Slovenija, ki še ni dopolnila niti tretje obletnice svojega obstoja, ne vidi razlogov, da se ustvarja obsedeno stanje v državi. »V prvi vrsti je zdaj naloga in odgovornost vladne koalicije, da se odloči, kako naprej. Če bodo koalicijske stranke snedle svojo besedo, bo vlada RS delovala naprej, v nasprotnem primeru pa so najbolj verjetne predčasne volitve,« pravi Bogovič po zaključku izrednega kongresa PS, na katerem je premierka Alenka Bratušek izgubila volitve za predsedniški položaj v stranki.

»Slovenija bi sicer nujno potrebovala kompetentno vlado, ki bi spoštovala vse ljudi različnih vrednostnih prepričanj in ki bi bila sposobna pripraviti ter izpeljati reformni program tako, da Slovenijo čim prej popelje iz krize. Vzpostaviti bi morala odgovorno politiko, ki bo sprejela potrebne ukrepe za zagotovitev stabilne gospodarske rasti z odpiranjem novih delovnih mest in ki bo ustavila brezglavo zadolževanje države na račun naših otrok, vnukov ter pravnukov ter vlila novo upanje mladim generacijam in vsem ljudem v državi. Sedanja vlada pod vodstvom premierke Bratuškove tega ni bila sposobna, in tudi če obstane, ne bo!«  je prepričan Bogovič.

Za posel se borijo vsak dan

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja, da politična nestabilnost v državi izjemno slabo vpliva na slovensko gospodarstvo, ki se že več let spopada z gospodarsko krizo. OZS zato poziva k čimprejšnji politični stabilizaciji v državi, da slovensko gospodarstvo ne bo utrpelo še dodatne škode.

»Obrtniki in podjetniki delamo in se za posel borimo vsak dan posebej, politične anomalije in trenja pa nas pri tem hromijo. V primeru, da aktualna vlada razpade, si želimo, da se čim prej sestavi nova, ki bo začela nemudoma izvajati ukrepe za gospodarski zagon v državi.«

Za bolj pravično prihodnost

Z odločitvijo Bratuškove so zadovoljni v Solidarnosti. »Zahtevali smo predčasne volitve in protestirali, prepričani, da obstoječa koruptivna politična garnitura ni sposobna pripeljati Slovenije iz krize. Včeraj smo na kongresu Pozitivne Sloveniji dobili posredno potrditev, da je bila naša ocena pravilna, zato pozdravljamo, da je vsaj del sedanjih politikov spoznal, da morajo odločanje o prihodnosti Slovenije znova prepustiti državljankam in državljanom RS. Pozdravljamo tudi napoved slovesa vlade Alenke Bratušek, saj je v dobršni meri nadaljevala Janševo zgrešeno politiko stiskanja prebivalstva in gospodarstva. Slovenija mora dobiti priložnost, da se na predčasnih volitvah odloči za drugačno prihodnost, čeprav se zavedamo, da lahko volitve prinesejo tudi izid, ki bo ponovno ustoličil tiste, proti katerim smo protestirali. Obstoječa politična garnitura, ne glede na politični predznak, je zaslepljena z neoliberalizmom, se brez lastne vizije podreja diktatu mednarodnega kapitala, zlorablja oblast za uresničevanje interesov strank in posameznikov in je prepredena s korupcijo ter klientelizmom. Preprečiti moramo realno možnost, da bodo volitve prinesle ponovno ustoličenje škodljivih politikov, zato pozivamo nova politična in civilna gibanja k nadaljnjemu povezovanju in organiziranju. Slovenija zasluži priložnost za bolj pravično in bolj solidarno družbo.«

 

Deli s prijatelji