USTAVNO SODIŠČE

Kaj so o Janši zapisali v ločenih mnenjih

Objavljeno 22. november 2014 12.56 | Posodobljeno 21. november 2014 17.30 | Piše: T. L.

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju mandata Janeza Janše. Objavljamo ločena mnenja treh ustavnih sodnikov.

LJUBLJANA – Potem ko so se neuradne informacije, o katerih so včeraj prvi poročali na spletnih Slovenskih novicah, potrdile tudi uradno – da se Janez Janša začasno vrača v poslanske klopi –, lahko zdaj preberete, kaj so v ločenih mnenjih zapisali dve ustavni sodnici in sodnik. 

Ustavno sodišče je odločitev sprejelo v sestavi devetih ustavnih sodnikov, od tega so trije – Jadranka SovdatEtelka Korpič Horvat in Jan Zobec – napisali ločena mnenja. Sovdatova delno odklonilno, delno pritrdilno mnenje, Korpič Horvatova odklonilno mnenje in Zobec delno odklonilnega.

Sovdatova je v delno odklonilnem in delno pritrdilnem ločenem mnenju zapisala, da je glasovala proti sprejemu ustavne pritožbe v obravnavo in za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o poslancih. Dokler ustavno sodišče ne odloči o ustavnosti omenjenega zakona, po njenem mnenju »ni mogoče vsebinsko odločati o vlogi, ki jo je pritožnik poimenoval ustavna pritožba. Sámo poimenovanje vloge seveda ne opredeljuje nujno tudi njene vsebine, zato je lahko vprašljivo, ali sploh imamo pred seboj ustavno pritožbo.« 

image

 

Korpič Horvatova meni, da v obrazložitvi sklepa ustavno sodišče razlogi za zadržanje izvršitve sklepa državnega zbora niso zadostno obrazloženi. 

image

 

Zobec pa je v delno odklonilnem ločenem mnenju med drugim zapisal, da je glasoval proti začetku postopka za oceno ustavnosti zakona o poslancih, ker meni, da v tem primeru niso izpolnjeni pogoji za začetek takega postopka. »Gre za tako imenovani postopek po koneksiteti, ki se začne šele, ko večina ustavnih sodnikov resno podvomi o ustavnosti predpisa, na katerem temelji izpodbijani posamični akt.«

image

 

Deli s prijatelji