PREMIERA

Kaj si tujina misli o obisku Bratuškove v Bruslju?

Objavljeno 10. april 2013 14.45 | Posodobljeno 10. april 2013 14.45 | Piše: STA, D. P.
Ključne besede: Alenka Bratušek

Vlada bi morala sprejeti ustrezno zakonodajo, da bi pri dokapitalizaciji najprej sodelovali upniki, poudarja FT.

Prvič v tujini.

LJUBLJANA – Tuji tisk danes posveča precej pozornosti torkovemu obisku premierke Alenke Bratušek pri predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu v Bruslju. O dogodku med drugim poročajo britanski Financial Times (FT), Guardian in Times, francoski Le Figaro, nemški Frankfurter Allgemaine Zeitung in agencija Reuters.

Napočil je čas

Londonski FT v komentarju o finančnih težavah Slovenije poudarja, da je nastopil čas, da se Ljubljana loti reševanja bančnega sektorja. Ciper in Slovenija sta skoraj 2000 kilometrov narazen, vendar sta v glavah investitorjev zadnje čase precej bližje, piše FT, ki izpostavlja, da tako kot v ciprskem primeru tudi slovenske težave izvirajo iz nestabilnega bančnega sistema.

Kot piše FT, slovenska premierka Alenka Bratušek zagotavlja, da primerjave med Slovenijo in Ciprom niso poštene. »Ima prav. Slovenski bančni sistem je 1,4-krat večji od bruto domačega proizvoda. Čeprav je velik, je to precej manj kot na Cipru, kjer je ta kar 700 odstotkov BDP,« poudarja FT.

Rešiti banke

Edini način, na katerega bo Slovenija pomirila investitorje, je, da se loti reševanja svojih bank, nadaljuje FT. Vlada bi morala pregledati bančni sektor zaradi ločitve stabilnih bank od tistih v težavah. Ko bo pregled končan, bi morala prestrukturirati banke, ki ne morejo preživeti, piše londonski časnik.

Za tiste banke, ki potrebujejo kapitalsko injekcijo, proračunska sredstva ne bi smela biti prva opcija. Vlada bi morala sprejeti ustrezno zakonodajo, da bi pri dokapitalizaciji najprej sodelovali upniki, poudarja FT.

Ko bi se ta proces končal, bi morala vlada prodati deleže v bankah. To bo okrepilo korporativno upravljanje in zagotovilo, da bodo kredite dobila tista podjetja, ki si jih najbolj zaslužijo, in ne tista, ki imajo najboljše zveze, pravijo v FT.

Ugledni londonski časnik v ločenem članku poroča tudi o poročilu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki opozarja na težave slovenskega bančnega sektorja, in obisku premierke Bratuškove v Bruslju.

Reuters navaja izjavo predsednik SD Igorja Lukšiča, da bo Slovenija morda prisiljena zaprositi za pomoč, če se bo pritisk trgov še povečal, vendar se po njegovih besedah temu še lahko izogne. »Bojim se orkestriranega pritiska finančnih trgov, ki se mu ne bi mogli upreti,« je dejal prvak SD.

Deli s prijatelji