POGAJANJA

Kaj se nam obeta pod Alenko Bratušek?

Objavljeno 04. marec 2013 21.27 | Posodobljeno 04. marec 2013 21.27 | Piše: S. J.

Koalicijska pogajanja so v polnem teku.

LJUBLJANA – Pogajanja za sestavo nove vlade so v teku, in če mandatarki Alenki Bratušek v slabih dveh tednih, toliko časa še ima namreč na voljo za sestavo koalicije, uspe, se nam zagotovo obeta dvig DDV. Dvig je namreč stranka PS obljubljala že pod vodstvom Zorana Jankovića. PS, ki se pogaja s SD, Desusom in DL, je zagotovo programsko najbolj oddaljena od zadnje, koaliciji s PS pa najbolj nasprotuje njen član in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.

Slovenija zelena dežela

Bratuškova si želi Slovenijo utrditi kot zeleno deželo, to pa bi dosegli s spodbujanjem uporabe obnovljivih virov energije, zelenim turizmom, posodobitvijo javnega prevoza, energetsko sanacijo stanovanjskih sosesk in javnih stavb. Med projekti, ki so predlagani v izhodiščnih pogajanjih, velja izpostaviti zagon infrastrukturnih projektov, poostritev nadzora nad delom na črno, spodbujanje bank k prodaji stanovanj in delno privatizacijo javnega sektorja.

Prav tako bi bilo predvidoma poskrbljeno za razvoj železniškega prometa, večji poudarek bi bil na lesni industriji, ustvarjati pa si želi tudi okolje za razvoj srednjih in malih podjetij ter poenostaviti administrativne postopke in zakonodajo na gospodarskem, davčnem, delovnem, okoljskem in prostorskem področju.

Dvig DDV

Javne finance bi uravnotežili z dvigom DDV, zmanjšali bi sivo ekonomijo, posege v maso plač javnih uslužbencev bi uskladili s socialnimi partnerji, sprejeli pa bi tudi rebalans proračuna za letos. Poleg že omenjenega poostrenega nadzora nad delom na črno si Bratuškova želi uvesti program Evropske komisije Jamstvo za mlade, po katerem naj bi mladi v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, prejeli kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje ali usposabljanje.

Kako do boljše stanovanjske politike?

Želi si tudi racionalnejšo javno upravo, socialni dialog in boljši socialni sistem. Stanovanjska politika se ne bi izboljšala zgolj zaradi spodbude bankam k prodaji stanovanj, ampak tudi po zaslugi stanovanjskih kooperativ in novih oblik stanovanjskega kreditiranja.

Prednostna lokalna oskrba

V pogajalska izhodišča je vključen tudi cilj zagotavljanja primerne oskrbe v javnem zdravstvu, predvideva se izboljšanje sistema finančnega nadzora, skrajševanje čakalnih dob, povečanje učinkovitosti naložb v zdravstvu itd. Strateški cilj kmetijske politike je povečanje kakovostne in cenovno konkurenčne hrane, to pa bi dosegli s prednostno lokalno oskrbo, z varovanjem kmetijskih zemljišč in drugimi ukrepi.

Pogajalska izhodišča za sestavo nove vlade predvidevajo, da bodo iz javnih sredstev za raziskave in razvoj na leto namenili najmanj odstotek BDP.

Politika se v delo medijev ne bo vmešavala

Eno od temeljnih načel koalicijskih partnerjev je tudi, da se politika ne sme vmešavati v delo medijev, uredništev in novinarjev. Kot menijo, bodo povrnili zaupanje v pravno državo, posvetili pa se bodo tudi zatiranju korupcije, še pišejo Finance.

Kaj se bo zgodilo s predlogi zakonov, ki so že v postopku, se bodo pogajalci še dogovorili.

Deli s prijatelji