CENE

Kaj se je oktobra najbolj podražilo

Objavljeno 30. oktober 2012 13.23 | Posodobljeno 30. oktober 2012 13.23 | Piše: T. L., STA

V letu dni so se zvišale cene v skupinah stanovanje (za 2,7 odstotka), zdravje (za 0,3 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 0,1 odstotka).

Sadje

LJUBLJANA – V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin oktobra zvišale. V primerjavi s septembrom so višje za 0,1 odstotka, je danes v prvi objavi sporočil državni statistični urad. Oktobra je bil po ugotovitvah statistikov še vedno opazen vpliv menjave kolekcij po trgovinah. Oblačila so bila namreč v povprečju dražja za 10,1 odstotka, obutev pa za 7,4 odstotka, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,6 odstotne točke. Zaradi letošnjega tretjega dviga trošarin za tobačne izdelke so se cene cigaret oktobra zvišale za 6,6 odstotka, kar je je skupno rast cen zvišalo za 0,2 odstotne točke.

Za sadje in meso plačali več 

V skupini hrana in brezalkoholne pijače se je sadje podražilo za 2,9 odstotka, sveže in predelano meso pa za 2,5 odstotka – višje cene mesa so k skupni inflaciji prispevale 0,1 odstotne točke. Skupno rast cen so za 0,3 odstotne točke znižale cene v skupini rekreacija in kultura; v tej skupini so se počitnice v paketu pocenile za 6,5 odstotka, storitve za rekreacijo in kulturo pa za 4,4 odstotka.

Na znižanje skupne rasti cen so vplivale tudi nižje cene goriv in energije (prav tako za 0,3 odstotne točke). Najbolj se je pocenil plin (za 9,3 odstotka), sledili so daljinska energija (za 3,8 odstotka), trda goriva (za 3,7 odstotka) in tekoča goriva (za 1,6 odstotka). Pogonska goriva so se pocenila za odstotek. Druge oktobrske pocenitve so skupno rast cen znižale še za 0,2 odstotne točke. 

Blago se je oktobra na mesečni ravni podražilo za 0,8 odstotka, medtem ko so se storitve pocenile za 1,2 odstotka. Poltrajno blago se je podražilo za 5,9 odstotka, trajnega blago se je pocenilo za 0,6 odstotka, medtem ko se cene blaga dnevne porabe v povprečju niso spremenile.

V letu dni sta se najbolj podražila alkohol in tobak

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila oktobra 2,7-odstotna.

V enem letu so se v povprečju najizraziteje podražili alkoholne pijače in tobak, in sicer za 9,6 odstotka. Tobak se je v povprečju podražil za 12,3 odstotka, alkoholne pijača pa za 5,3 odstotka. Sledile so cene gostinskih in nastanitvenih storitev, ki so zabeležile 9,1-odstotno rast; gostinske storitve so se v povprečju na letni ravni podražile za 12,2 odstotka, nastanitvene storitve pa za 0,6 odstotka.

Izobraževanje se je v povprečju podražilo za 4,8 odstotka, k čemur so najbolj vplivale višje cene predšolskega izobraževanja (za 9,3 odstotka) in izobraževalnih tečajev (za 2,8 odstotka). Hrana in brezalkoholne pijače so na letni ravni zabeležile 4,3-odstotno rast cen; v letu dni se je zelenjava v povprečju podražila za 12,9 odstotka), sveže in predelano meso za 6,1 odstotka in brezalkoholne pijače za 4,7 odstotka.

Cene v skupini prevoz so se v letu dni v povprečju zvišale za 3,9 odstotka (goriva in maziva so se podražila za 16,6 odstotka, rezervni deli za 4,8 odstotka), letalski potniški prevoz za 2,1 odstotka, medtem ko se je cestni potniški prevoz pocenil za 10,2 odstotka, osebni avtomobili pa za 4,9 odstotka) ter raznovrstnega blaga in storitev za 3,1 odstotka (zdravstveno zavarovanje se je podražilo za 11,1 odstotka, cene storitev socialnega varstva pa za 5,8 odstotka).

Več tudi za stanovanja

V letu dni so se zvišale tudi cene v skupinah stanovanje (za 2,7 odstotka), zdravje (za 0,3 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 0,1 odstotka). Medtem so se v letu dni znižale cene v skupinah komunikacije (za 1,6 odstotka), obleka in obutev (za 1,5 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 0,8 odstotka).

Od lanskega do letošnjega oktobra se je blago v povprečju podražilo za 3,1 odstotka, storitve pa za dva odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 5,9 odstotka, medtem ko se je trajno in poltrajno blago pocenilo za 3,5 oz. 1,7 odstotka.

 

Deli s prijatelji