NA KOŽO

Kaj se je naučil Mandarić?

Objavljeno 26. april 2016 00.35 | Posodobljeno 26. april 2016 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Primernega trenerja 
lahko najde 
na Kitajskem.

Ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić je, odkar je prevzel upravljanje Nogometnega kluba Olimpija, postal ena najbolj znanih osebnosti v Sloveniji. Kdo pri nas še lahko v petih dneh skliče tri novinarske konference, na vseh pa so prisotni poročevalci, fotografi in snemalci vseh največjih medijskih hiš? Mandarić je torej v devetih mesecih poskrbel, da je njegova blagovna znamka nadvse prepoznavna. Prišel je torej stric iz Amerike, da bi s svojimi milijoni Olimpiji povrnil blišč iz nekih drugih časov, ko so bili nogometaši gospodje, njihovi šefi najvplivnejši ljudje v družbenopolitičnem življenju, ljudje pa so množično kupovali vstopnice za tekme.

Mandarić je prišel s slovesom in izkušnjami človeka, ki se je nogometnega menedžmenta učil v ZDA, Belgiji, Franciji in nazadnje še na najvišji ravni v Angliji. Zato je toliko bolj zanimivo, da je pogrnil na celi črti, ko je izbiral ključne sodelavce pri vodenju Olimpije. Povsem je zatajil njegov najožji sodelavec in zaupnik Ranko Stojić, obnesel se ni niti Marko Nikolić, trener po Stojićevem izboru. Mandarić je storil napako tudi, ko si je dovolil sugeriranje poslovnega direktorja Boruta Kuzmiča. Prav neverjetno je, da biznismen njegovega kova ni uvidel, da vsi našteti sploh niso usposobljeni, da bi koristili v projektu, ki si ga je zamislil.

Predsednik Olimpije je zaupal rojakom iz Srbije, da so mu med drugim iz kluba pregnali potrjeno sposobnejše in koristnejše može, kot so denimo bivši trener Marijan Pušnik in njegov pomočnik Oliver Bogatinov ter strokovnjak za fizično pripravo Srđan Đorđević. Mandarić vidi samo naslov prvaka, verjetno pa je pomembneje, da ustvari karseda ljubljansko oziroma slovensko Olimpijo s povprečno 5000 navijači na tekmo in lovorikami. Zdaj mora poiskati novega trenerja (Rodolfo Vanoli je vendarle začasna rešitev), športnega direktorja in poslovnega direktorja ter postaviti dostojno nogometno šolo Olimpije. Primernega trenerja lahko najde na Kitajskem (Tomaž Kavčič ali Slaviša Stojanović), stolček športnega direktorja je morda kot ulit za Nenada Protego, poslovnega direktorja naj poišče z razpisom, nogometno šolo bi morda lahko zaupal bivšemu trenerju... 

Deli s prijatelji