CENE

Kaj se je najbolj podražilo in kaj pocenilo?

Objavljeno 30. december 2013 17.02 | Posodobljeno 30. december 2013 17.02 | Piše: STA, T. L.

Hrana in brezalkoholne pijače so se letos v povprečju podražili za 2,2 odstotka. Izstopale so višje cene zelenjave (za pet odstotkov), mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 4,3 odstotka) ter mesa (za 2,4 odstotka).

Denarnice bodo z julijem še tanjše.

LJUBLJANA – Cene življenjskih potrebščin so se v Sloveniji decembra znova znižale, in sicer za 0,9 odstotka. To je četrta deflacija letos in tudi najvišja mesečna deflacija v tem letu. Na letni ravni je bila inflacija decembra po podatkih državnega statističnega urada 0,7-odstotna.

Decembrski popusti znižali cene oblek in obutev

Mesečno gibanje cen so najbolj, za 0,5 odstotne točke, znižale nižje cene v skupini obleka in obutev – zaradi decembrskih popustov so bile tkanine cenejše za 8,7 odstotka, oblačila za sedem odstotkov in obutev za štiri odstotke.

Nižje cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so mesečno gibanje cen znižale za 0,3 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so k znižanju prispevale še nižje cene telefonskih in internetnih storitev (za 1,5 odstotka), novih osebnih avtomobilov (za 1,8 odstotka), sadja (za 4,1 odstotka) ter opreme za šport (za 12,6 odstotka).

Na drugi strani so skupno gibanje cen po 0,1 odstotne točke zvišali dražji naftni derivati, zelenjava ter ostale decembrske podražitve.

Skupna rast cen je bila letos skromna. Nizka skupna rast cen je bila predvsem posledica decembrskih popustov obleke in obutve ter nižjih cen zdravstvenega zavarovanja. Tako se je ob koncu leta letna inflacija ustavila pri 0,7 odstotka, potem ko je bila lani 2,7-odstotna. Povprečna letna inflacija je bila medtem 1,8-odstotna, lani 2,6-odstotna.

Blago se je v enem letu v povprečju podražilo za 0,7 odstotka, storitve pa za 0,6 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 2,2 odstotka, medtem ko se je poltrajno in trajno blago pocenilo za 2,4 oziroma 2,3 odstotka.

Kaj se je najbolj podražilo?

Najbolj so se sicer letos zvišale cene v skupini stanovanje (za 5,2 odstotka) – v tej skupini so se najbolj podražili električna energija (za 12,6 odstotka), komunalne in druge storitve (za 7,7 odstotka) ter trda goriva (za 5,2 odstotka), medtem ko se je najopazneje pocenila daljinska energija (za 2,3 odstotka).

Dražje so bile tudi alkoholne pijače in tobak, v povprečju za tri odstotke – tobak je bil dražji za tri odstotke, alkoholne pijače pa za 2,8 odstotka.

Hrana in brezalkoholne pijače so se letos v povprečju podražili za 2,2 odstotka. Izstopale so višje cene zelenjave (za pet odstotkov), mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 4,3 odstotka) ter mesa (za 2,4 odstotka), medtem ko je bilo cenejše kot pred letom dni le sadje (za 1,5 odstotka).

Med podražitvami so izstopale še višje cene finančnih storitev (+7,5 odstotka), letalskega potniškega prevoza (+6,1 odstotka), vzdrževanja in popravila vozil (+5,4 odstotka), cestnega potniškega prevoza (+5,1 odstotka) in časopisov (+4,3 odstotka).

Višje so bile tudi cene v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (+1,4 odstotka) ter zdravje (+0,2 odstotka).

Kaj se je pocenilo?

Izraziteje so se letos pocenili izdelki in storitve v skupinah raznovrstno blago in storitve (–3,2 odstotka), obleka in obutev (–2,9 odstotka), komunikacije (–1,5 odstotka), stanovanjska oprema (–0,9 odstotka), prevoz (–0,3 odstotka) ter rekreacija in kultura (–0,1 odstotka). Cene izdelkov in storitev v skupini izobraževanje so v zadnjem letu v povprečju ostale nespremenjene.

Skupno rast cen so sicer najbolj znižale nižje cene v skupinah raznovrstno blago in storitve (zdravstveno zavarovanje se je pocenilo za 24 odstotkov) ter obleke in obutve (–2,9 odstotka).

Opazneje so se letos pocenili še rabljeni osebni avtomobili (za osem odstotkov), telefonski in drugi aparati (za sedem odstotkov) ter avdio-video in hi-fi oprema (za 5,9 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila decembra 0,9-odstotna (lani 3,1-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,9-odstotna (lani 2,8-odstotna). Gibanje cen na mesečni ravni je bilo prav tako negativno, in sicer so se cene znižale za 0,5 odstotka.

Deli s prijatelji