V TEKU

Kaj se dogaja z ljubljansko Ikeo?

Objavljeno 18. oktober 2015 14.49 | Posodobljeno 18. oktober 2015 14.49 | Piše: T. L.

Ikea naj bi pridobila dobila dovoljenje do prihodnjega poletja.

LJUBLJANA – Že tolikokrat napovedani prihod švedskega pohištvenega giganta Ikea v Slovenijo se še ni zgodil. Slovenski potrošniki se po nakupih tako še vedno odpravljajo v sosednje države: Italijo, Avstrijo in na Hrvaško.

Ikea je sicer v letu 2014 podpisala memorandum za gradnjo trgovine v Ljubljani, marca letos predpogodbo o prodaji zemljišča med Kristalno palačo, Lidlom in Kajuhovo na območju ljubljanskega BTC, nato pa so v javnosti novice o slovenski podružnici Ikee potihnile.

»Tako veliki kupci zemljišč vedno čakajo, da najprej dobijo gradbeno dovoljenje, preden do konca izpeljejo nakup,« je za revijo Manager, ki jo izdajajo Finance, dejal Jože Mermal, predsednik uprave BTC, ki koordinira vstop Ikee v Slovenijo. Kot je še dejal, potekajo tudi pogajanja z lastniki zemljišč v soseščini: BTC in Ikea sta že podpisala sporazum, s katerim bosta skupaj urejala promet, parkirišča, obratovalni čas, pešpoti in komunalo. Predstavniki Ikee ne želijo ničesar prepustiti naključju, zato se želijo vnaprej dogovoriti, kdo bo vlagal v infrastrukturo.

Še gradbeno dovoljenje

Glede na razmeroma zapletene postopke pridobivanja gradbenega dovoljenja je Mermal povedal, da pričakuje, da bo vse skupaj urejeno v letu in pol. To pomeni, da naj bi Ikea dobila dovoljenje do prihodnjega poletja, gradnja pa bo trajala približno 12 mesecev. Skupaj z nakupom zemljišča, za katerega bodo odšteli približno 20 milijonov evrov, bodo v projekt vložili 80 milijonov evrov. 

 

Deli s prijatelji