SPREMEMBE

Kaj prinaša tretji osnutek koalicijske pogodbe?

Objavljeno 21. avgust 2014 19.40 | Posodobljeno 21. avgust 2014 19.42 | Piše: STA, Ma. F.

Osnutek je bolj jedrnat in upošteva ključne zahteve Desusa in SD.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – SMC je potencialnim koalicijskim partnericam danes poslala tretjo različico osnutka koalicijskega sporazuma. Osnutek je bolj jedrnat in upošteva ključne zahteve Desusa in SD. Med drugim je izpadla ukinitev razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo, besedilo o privatizaciji pa je nekoliko strožje.

Spremembe pri predvideni dohodninski lestvici

V osnutku ostaja ustvarjanje pogojev za postopno znižanje obremenitve dela na področju socialnih prispevkov, pri preoblikovanju dohodninske lestvice pa je izpadla ukinitev razreda s 50-odstotno davčno stopnjo. Ostaja tako besedilo, da bo koalicija proučila možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile.

Besedilo je glede privatizacije nekoliko strožje in širše zastavljeno. Predvideva, da se bo proces nadaljeval le pod pogojem, da bo privatizacija strateško premišljena in osmišljena ter bo ohranjala število delovnih mest, ustvarjala nova delovna mesta ter zagotavljala rast in razvoj privatiziranih podjetij.

Predvidoma na zahtevo Desusa so v najnovejšem osnutku tudi nekatere spremembe na področju socialne politike. Medtem ko je prejšnji osnutek predvideval, da bi se regres upokojencem izplačal v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi države, se koalicijske partnerice v zdajšnji različici zavezujejo, da bodo v proračunu zagotovili sredstva za regres upokojencev v znesku okoli 40 milijonov evrov.

Pokojnine pa se bodo, kot je predvideval tudi prejšnji osnutek, usklajevale v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti.

Dodatna instituta na področju lokalne samouprave

Kot piše v novi različici sporazuma, vsebine v njej podpirajo »osnovni model Modre Slovenije, ki temelji na razumevanju soodvisnosti ključnih gradnikov družbe: človeka, struktur in prostora«. Cilj je vrniti Slovenijo na zemljevid naprednih demokracij.

Novi osnutek predvideva dva dodatna instituta na področju lokalne samouprave. Interesne zveze občin bi omogočale skupno urejanje in izvajanje posameznih upravnih občinskih nalog ter skupne razvojne in investicijske programe. Pri vprašanju finančne samostojnosti nastajajoča koalicija meni, da morajo imeti lokalne skupnosti pravico do upravljanja lastnih zadev. Dopolnilna sredstva za zagotavljanje nalog lokalne samouprave mora zagotoviti država hkrati z določitvijo teh nalog.

Bolj izpostavljena politika enakih možnosti za vse

V zadnjo različico sporazuma je dodano tudi poglavje o politiki enakih možnosti za vse. Med ukrepi na tem področju so predvideni; poseben urad zagovornika načel enakosti, resolucija o nacionalnem programu za enakost žensk in moških in ratifikacija istanbulske konvencije Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in v družini. Prav tako bodo koalicijski partnerji krepili boljše možnosti usklajevanja javnega in zasebnega življenja, tudi prek oblikovanja centrov za družine, in zagotovili široko strokovno debato o novi resoluciji o družinski politiki.

Besedilo po novem predvideva 14 ministrstev

Nova različica osnutka koalicijskega sporazuma predvideva ministrstvo za šolstvo in šport, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo; v predhodni različici osnutka je bilo ministrstvo za šolstvo in šport samostojno. Sprememba je tudi pri imenu ministrstva za kmetijstvo, ki so mu dodali še gozdarstvo in prehrano.

Drugi osnutek sporazuma je predvideval 16 ministrstev, tretja različica jih predvideva 14, a Cerar je v sredo zvečer dejal, da bo končno število ministrstev zelo verjetno 15.

Deli s prijatelji