OKREVANJE

Kaj predsednik EBRD svetuje Miru Cerarju

Objavljeno 02. september 2014 18.00 | Posodobljeno 02. september 2014 14.36 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti svetuje Cerarju, naj nadaljuje politiko prejšnje vlade.

Predsednik EBRD Suma Chakrabarti.

BLED – Ob robu Strateškega foruma Bled je spregovoril tudi predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti. Poudaril je, da je bil ves čas prepričan, da bo Slovenija svoje težava uspela rešiti sama.

Videl je pogumno vodenje

»Glede Slovenije lahko rečem, da smo bili v minulih dveh letih priča pogumnemu vodenju. Izziv je bil zelo velik. Politični voditelji v državi so morali drug drugemu in širši javnosti povedati, da se mora ekonomski model spremeniti,« je povedal za STA. »V zadnjih treh letih smo videli reformni zagon, vendar je bilo za vlado premierke Bratuškove in prejšnje vlade zaradi pomanjkanja zaupanja težko sprejemati vedno nove ukrepe,« še meni.

Dodal je, da počasi že vidimo spremembe, ki so bile nujne: »Tudi šibka gospodarska dejavnost je dala ljudem vedeti, da tako ne gre več naprej. To je pomagalo in zdaj žanjete sadove. Lepo je videti, da se je v Slovenijo vrnila rast in da se je EBRD zmotil v svoji napovedi za letošnje leto.«

»Nadaljevati politiko prejšnje vlade«

Kot pravi, mora politika s svojimi reformami nadaljevati ekonomsko politiko prejšnje vlade. Upa, da bo v naslednjih dveh letih izpeljanih več privatizacijskih procesov v gospodarstvu in bančništvu, je pa EBRD po njegovih besedah pripravljen pri tem prestrukturiranju tudi sodelovati.

Bo Slovenija zgodba o uspehu?

»Zlasti pomembni bosta naslednje leto in leto 2016. Veliko bo odvisno od nove vlade in od tega, kako bo nadaljevala prestrukturiranje in privatizacijo. Pravijo, da bodo to nadaljevali. Če bo to držalo, bosta leti 2015 in 2016 precej pomembni. Cerarju sem povedal, da bi na skupščini EBRD leta 2016 Slovenijo investitorjem zelo rad prikazal kot zgodbo o uspehu. To je moja ambicija in to sem povedal tudi predstavnikom prihodnje vlade,« je še poudaril.

Slovenci preveč zaprti za tuje investitorje

O Slovencih je povedal, da so zelo talentirani, a tega talenta v preteklosti niso izkoristili. Prav tako meni, da Slovenci dobro govorijo angleško, a bo treba v državo privabiti nove tuje investitorje. »Slovenija mora biti bolj odprta za tuje investicije kot v preteklosti. Vedno se vas je držal sloves, da ste bolj zaprti do investitorjev kot konkurenčne države. Mislim, da bo to pomembno vprašanje,« je povedal.

Deli s prijatelji