ODMEVI

Kaj pravi tujina: Karizmatični nekdanji šef supermarketov izriva premierko

Objavljeno 03. oktober 2013 20.07 | Posodobljeno 03. oktober 2013 20.08 | Piše: STA, T. L.

Burno politično dogajanje odmeva tudi prek meja.

Oba se lahko še umakneta iz tekme za prevlado v Pozitivni Sloveniji.

LJUBLJANA – Tuje tiskovne agencije danes poročajo o napovedi premierke Alenke Bratušek, da bo odstopila s položaja predsednice vlade, če ne bo ostala predsednica Pozitivne Slovenije. Nemška tiskovna agencija dpa navaja izjavo premierke, da mora po kongresu stranke položaj predsednika vlade in največje vladne stranke zasedati ista oseba. »Če to ne bom jaz, bo moral vlado sestaviti kdo drug,« je agencija zapisala njene besede. Dodajajo, da je ljubljanski župan Zoran Janković v sredo presenetljivo sporočil, da se bo potegoval za mesto predsednika stranke. Piše še, da si Slovenija prizadeva spraviti v red svoje finance in se izogniti prošnji za mednarodno finančno pomoč.

Tanjug: Premierka odločena, da premaga župana

Srbska agencija Tanjug piše, da je premierka danes izjavila, da je odločena premagati ljubljanskega župana na volitvah za predsednika Pozitivne Slovenije. Tudi Tanjug, ki se sklicuje na STA, navaja današnji zapis Bratuškove.

Beta: Omajani temelji Pozitivne Slovenije

Srbska agencija Beta piše, da se je ljubljanski župan odločil, da se bo znova potegoval za mesto predsednika Pozitivne Slovenije. Novica je premierko dosegla med obiskom v Beogradu, kjer pa Jankovićeve odločitve ni želela komentirati. Nasprotovala je preložitvi kongresa stranke, s čimer so želeli nekateri njeni člani preprečiti ponovno izvolitev Jankovića. Beta še piše, da je Jankovićeva napoved izzvala napovedi drugih strank vladne koalicije, da bodo v primeru Jankovićeve zmage vlado zapustile, ter omajala temelje Pozitivne Slovenije, ki se je razdelila.

APA: Z vrnitvijo Jankovića predčasne volitve

Da je v Pozitivni Sloveniji prišlo do hudega boja za mesto predsednika, pa piše avstrijska tiskovna agencija APA. Tudi ta navaja današnjo izjavo Bratuškove ter ugotavlja, da je Janković s sredino napovedjo kandidature za predsednika stranke povečal negotovost glede politične stabilnosti Slovenije, saj bi njegova vrnitev na čelo stranke pomenila predčasne volitve. APA pri tem navaja tudi izjave predstavnikov strank vladajoče koalicije.

Hina: Volitve bi preložile sprejetje ukrepov

Hrvaška tiskovna agencija Hina je, sklicujoč se na Reuters, poročala, da je premierka Bratuškova danes zagrozila z odstopom, če bo na volitvah za predsednika stranke poražena. Dodaja, da bi odstop zagotovo izzval predčasne volitve in preložil sprejetje ukrepov, s katerimi se želi Slovenija izogniti temu, da bi morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

AFP: Karizmatični nekdanji šef supermarketov ustanovil stranko, a ne vlade

Da premierka grozi z odstopom, poroča tudi francoska tiskovna agencija AFP, ki prav tako ugotavlja, da bi to v državi pomenilo nove politične pretrese. AFP piše, da je »karizmatični nekdanji šef supermarketov« Janković ustanovil Pozitivno Slovenijo, a mu ni uspelo sestaviti vlade, po obtožbah zaradi korupcije pa je bil prisiljen odstopiti z mesta predsednika stranke.

Deli s prijatelji