AKADEMSKO UDOBJE

Kaj o mastnih honorarjih pravita ministrica in bivši minister

Objavljeno 05. marec 2015 14.31 | Posodobljeno 05. marec 2015 14.27 | Piše: T. L.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj po objavi podatkov lažje razume ministrico Stanislavo Setnikar Cankar.

LJUBLJANA – »Ne morem niti potrditi niti zanikati. Preverila bom za celotno obdobje. Je pa zelo verjetno, če so ti podatki iz javnih podatkovnih baz, da je podatek pravilen,« je v odzivu na danes objavljene podatke, da si je poleg plače zaslužila več kot 630.000 evrov avtorskega honorarja, po poročanju Večera dejala ministrica za izobraževanje Stanislava Setnikar Cankar. 

Ministrici poleg plače še dobrih 630.000 evrov avtorskih honorarjev

Bo pa nakazila preverila v napovedih za dohodnino. Pravi, da ne ve niti, ali gre za »bruto zneske, v tem primeru so neto zneski okoli polovico manjši«, ali gre res za neto zneske, kot izhaja iz baze Supervizor. Domneva, da je to povezano predvsem z izplačili za opravljeno pedagoško delo za izredni študij, še pojasnjuje ministrica.

Denar, ki so ga profesorji dodatno prejemali, je večinoma prihajal iz šolnin izrednih študentov. Ker so bila vsa predavanja povezana z izvajanjem programa na fakulteti, je ministrica izplačila prejemala s fakultetnega računa, pojasnjuje. Nekaj denarja je prejela tudi z različnih ljudskih univerz, kjer je program potekal. Fakulteta za upravo, ki je imela pogodbe z ljudskimi univerzami po Sloveniji, jim je nakazala del šolnin, te pa so predavateljem plačale predavanja, še poroča Večer.

Janša bi rad vedel ...

Sicer pa je danes KPK sporočil, da bo nadaljevala nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše. Janša je na twitterju vprašal, kaj je s preiskavo premoženja nekaterih drugih funkcionarjev, glede na aktualna razkritja, pa tudi, kdo bo preveril premoženje ministrice. 

Tajnikar: Tu mora biti nekaj hudo narobe

»Ta številka mora biti napačna, niti približno ne more biti točna. Tu mora biti nekaj hudo narobe,« pravi profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Maks Tajnikar, ki je preko Ekonomske fakultete prejel skupno 411.000 evrov.

Številka se mu zdi previsoka, a koliko je ob plači v zadnjih 12 letih dejansko zaslužil, ne ve. Dodaja pa, da vse, kar dela, dela prek Ekonomske fakultete, fakulteta ob tem pobere tudi ustrezno režijo, nadzoruje delo in zagotavlja, da je izdelek tudi narejen. Naročnike njegovega dela, ne pa tudi zneskov ,je mogoče najti v virtualni knjižnici Cobiss, kjer so objavljena njegova poročila. Da to ni samo javni denar, opozarja Tajnikar: »Paziti morate, kdo je 'bad guy' in kdo je 'good guy' v tej zgodbi, torej kdo je 'dober in kdo slab fant'.«

Njegovi kolegi namreč, ki se ne držijo dogovora fakultete in svetovalno in drugo delo opravljajo v lastni režiji, po njegovih besedah dodatno služijo, na tovrstnih seznamih pa jih ni mogoče najti, Tajnikarjevo pojasnilo navaja Večer. Številka bi morebiti lahko držala, če bi k svetovalnemu in raziskovalnemu delu dodali še vse dodatke za podiplomske in doktorske tečaje, dodatek za dekanovanje, na koncu ugiba Tajnikar. 

Štrukelj zdaj razume ministrico

»Zdaj lažje razumem, zakaj ministrica dramatičnih opozoril ob rebalansu proračuna, da ni več mogoče zagotavljati normalnega delovanja univerz in raziskovalne dejavnosti, ni jemala resno. Ker je očitno cinično posplošila lastno izkušnjo, ki jo prepričuje, da je sredstev več kot dovolj,« je v odzivu za časnik izjavil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Deli s prijatelji