PRED PARLAMENTOM

»Kaj nas čaka? Kri, garanje, solze in znoj«

Objavljeno 03. marec 2015 17.33 | Posodobljeno 03. marec 2015 20.30 | Piše: T. L., Mo. S.

V parlamentu in pred parlamentom je (bilo) danes barvito.

LJUBLJANA – Pred državnim zborom (DZ) se je malo pred 16. uro začel shod Dan ljubezni koalicije Za otroke gre!, ki jo vodita Aleš Primc in Metka Zevnik. Ob današnjem protestu so napovedali še mašo v uršulinski cerkvi, pri kateri bodo »pričevali o lepoti in pomenu materinske in očetovske ljubezni, poslanstvu starih staršev ter se zavzeli za srečno otroštvo naših otrok«.

Na shodu s pestrim in sproščenim kulturnim programom so govorili Metka Zevnik, sovoditeljica koalicije Za otroke gre!, Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok in sovoditelj koalicije Za otroke gre!, ter Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda.

18.10

Shoda na Trgu republike je konec, zbrani so se podali k maši v uršulinsko cerkev. Shoda se je po zadnjih podatkih udeležilo več tisoč ljudi.

18.00

Pred navdušeno množico je stopil Primc, ki pravi, da je to največji shod zagovornikov pravic otrok, staršev in starih staršev. Za dva »stebra pravic otrok in staršev«, Jožeta Trontlja in Bogdana Žorža, ki sta nedavno umrla, so imeli minuto molka. Primc je v primeru, če bo zakon sprejet, napovedal referendum.

Primc je poudaril, da je danes velik dan za Slovenijo. »Slovenija ima upanje. Kljub temu da tamle čez v državnem zboru sejejo brezup,« je bil jasen. Kot pravi, še pred dvema tednoma nihče ni verjel, da se lahko ljudstvo upre morda celo dvema tretjinama poslancem, ki »hočejo ukiniti zakonsko zvezo žene in moža ter oddajati naše otroke tudi v posvojitev dvema moškima in dvema ženskama«. Pravi, da so ljudje postali pozorni in se organizirali, a da jih čaka še dolga pot.

»Kaj nas čaka? Nekaj zelo podobnega, kot je rekel Winston Churchill: Kri, garanje, solze in znoj. Ne bo lahko, je pa naloga častna in cilj, ki je pred nami, najvišji, ki si ga lahko kot starši zamislimo, to je dobro naših otrok,« je poudaril.

image

Foto: T. L.

17.45

Ob branju deklaracije o pravicah otrok, staršev in starih staršev, ki ima osem točk, so zbrani govornika pozdravljali z glasnimi aplavzi. V deklaraciji se namreč zavzemajo za pravice otrok, poudarjajo, da je zakonska skupnost skupnost ene žene in enega moža, nasprotujejo nadomestnemu materinstvu in podobno. Ureditev pravic istospolnih parov sicer pozdravljajo, ampak bi to storili v povsem ločenem zakonu.

17.30

Zbrani so se združili še v pesmi, Tomaž Merše pa je povedal, da je lepo videti, da je tako veliko ljudi, ki so pripravljeni braniti pravice otrok.

Poudaril je, da morajo imeti temeljne pravice otrok prednost pred željami in interesi odraslih, boji pa se, da bi program »Ljubezen je ljubezen« postal obvezen v vseh šolah za vse učence. »To pomeni, da bodo LGBT-aktivisti osnovnošolske otroke v šoli nagovarjali, da se vprašajo, kakšnega spola sploh so in ali bi ga morda spremenili; naj eksperimentirajo z različnimi spolnimi praksami; si predstavljajo sebe v spolnem odnosu s svojim sošolcem, z najboljšim prijateljem; otrokom bodo razlagali, kako sta mama in oče zanje nepomembna, itd.,« dodaja.

Meni tudi, da bi posvojitve otrok med istospolnimi odprlo vrata trgovini z otroki, v kateri bi bile izkoriščene ženske v finančnih težavah.

image

Tomaž Merše na govorniškem odru. Foto: T. L.

17.15

Metka Zevnik pravi, da so poslanci štirih strank pod vodstvom Združene levice poteptali demokratično pravico staršev in starih staršev, da bi soodločali o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. »To so napravili namenoma, z golo politično močjo, saj sprememba zakona poteka po skrajšanem postopku.« Kot predstavnica združenja starih staršev sporoča, da so stari starši ogorčeni nad poslanci, ki bodo sprejeli takšen zakon, očita pa jim tudi brezčutnost in nespoštovanje vzgojnega poslanstva starih staršev.

Zevnikova pravi, da stari starši namreč nimajo pravice posvojiti svojih vnukov, če se njihovim staršem kaj zgodi, v posvojitev pa bi jih po novem lahko dobili tudi istospolni pari. Ob teh besedah se je iz množice slišalo »fuj«, sama pa je nadaljevala, da ZL zanika, da stare starše in vnuke veže »dolga, nevidna popkovina ljubezni in družinskih vezi, ki se prenašajo iz roda v rod«.

»Jemlje otrokom, staršem in starim staršem – jemlje jim prihodnost in njihove človekove pravice,« je dejala o predlaganem zakonu in dodala, da bi bilo sprejetje predloga le odskočna deska za spreminjanje otroških duš s pomočjo šolskega sistema, sramotenje materinstva in očetovstva ter »druge cilje LGBT«.

17.00

Dani Sitar je prepričan, da se predniki obračajo v grobu, ko vidijo, kaj delamo s svobodo. Prvi govornik poudarja tudi, da predlog jemlje otrokom starše. Iz množice je medtem slišati pozive k odstopu premierja Mira Cerarja.

16.45

Množica na Trgu republike se povečuje, prisotni čakajo na začetek programa. Spregovoril bo tudi Aleš Primc, še pred njim pa so zbrani zapeli Zdravljico.

16.30

Kot poroča naša novinarka s terena, shod poteka mirno, za zdaj pa se je po ocenah na njem zbralo približno 150 ljudi. Na shodu prevladuje starejša generacija, nekateri so s seboj pripeljali tudi otroke. Vse je v znamenju rumene barve, na ogled je veliko transparentov, s katerimi nasprotujejo istospolnim porokam, in balonov, na stojnicah pa zbirajo prostovoljne prispevke in delijo majice ter pisala. 

Deli s prijatelji