ZAPRTJE

Kaj morate vedeti, če potujete ali počitnikujete v ZDA?

Objavljeno 02. oktober 2013 00.10 | Posodobljeno 02. oktober 2013 00.12 | Piše: T. L.

Obiskovalci, ki v nacionalnih parkih prenočujejo, imajo na razpolago 48 ur, da si uredijo nadomestno bivališče in zapustijo park.

Znamenitega Lincolnovega spomenika v Washingtonu si ne bo mogoče ogledati od blizu.

LJUBLJANA – »Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani ostaja odprto kljub trenutnemu delnemu zaprtju vlade, vendar pa svoje dejavnosti opravlja le delno. Dejavnosti in aktivnosti povezane z varstvom in zaščito ameriških državljanov, tiste, ki podpirajo nacionalne varnostne in trgovinske interese in ekonomske aktivnosti, se nadaljujejo. Delo konzularne sekcije veleposlaništva poteka nemoteno. Ameriški in slovenski državljani, ki potrebujejo njihove usluge, se lahko na konzularno sekcijo obrnejo tako kot do zdaj,« so na naše vprašanje, kaj delno zaprtje ameriških vladnih služb pomeni za ameriško veleposlaništvo v Ljubljani in vse tiste, ki v kratkem načrtujejo zasebno ali poslovno pot prek luže. 

Kakšna je bila škoda ob zadnjem zaprtju

Poročali smo, da je vsakodnevno življenje v ZDA ohromljeno. Čeprav se bodo posledice zaprtja kazale tudi na vseh drugih področjih, pa je prav turizem ena od tistih panog, na katerem se bodo učinki pokazali najhitreje v več milijonih dolarjev: zaprti bodo namreč vsi nacionalni parki, nacionalni muzeji in nacionalni živalski vrt (National Zoo) v Washingtonu.

Zaprtje 368 ameriških nacionalnih parkov je ob zadnjem zaprtju pomenilo sedem milijonov turistov manj, kaže avgusta objavljeno poročilo Congressional Research Service report. Zaprtje muzejev in drugih znamenitosti je pomenilo izgubo dveh milijonov turistov in milijonov dolarjev, ki so jih izgubile skupnosti. 

Nacionalne parke treba izprazniti v 48 urah

Obiskovalci, ki v nacionalnih parkih prenočujejo, imajo na razpolago 48 ur, da si uredijo nadomestno bivališče in zapustijo park. Med centri, ki so priljubljeni med obiskovalci in bodo po novem zaprti, sta Kip svobode in Ellis Island v New Yorku, Independence Hall v Filadelfiji, Alcatraz Island v bližini San Francisca in Washingtonski spomenik, National Gallery of Art, znameniti muzejski kompleks Smithsonian v Washingtonu in še bi lahko naštevali. Osebje bo v minimalnem obsegu poskrbelo za osnovno delovanje naštetih znamenitosti.

State Department je po pisanju ameriškega CNN že pretekli teden opozoril, da bodo konzularne operacije v ZDA in v tujini potekale tako dolgo, dokler bodo pristojbine zadoščale za nemoten potek operacij.

Še nekaj številk iz zadnjega zaprtja vladnih služb sredi 90-ih let preteklega stoletja: vsak dan od 27 ni bilo obdelanih od 20.000 do 30.000 vlog za vize, prav tako ni bilo obravnavanih okoli 200.000 vlog za potne liste, kar je ameriškemu turizmu in letalski industriji povzročilo milijone dolarjev škode. 

In še kar se tiče poštnih pošiljk: poštne pošiljke bodo potovale nemoteno, saj ameriška pošta U. S. Postal Service za vsakodnevne poštne aktivnosti ne prejema davkoplačevalskih dolarjev. 

Deli s prijatelji