POZOR

Kaj morate nujno vedeti pred jutrišnjimi razprodajami?

Objavljeno 08. julij 2012 21.00 | Posodobljeno 08. julij 2012 20.59 | Piše: D. P., STA

Zveza potrošnikov Slovenije bedi nad trgovci.

LJUBLJANA – Slovenski trgovci bodo v ponedeljek začeli poletno sezonsko razprodajo tekstila in obutve. V tem času bodo občutneje znižali cene izdelkov. Večina trgovcev je letos cene izdelkov znižala že pred uradnim začetkom razprodaj v okviru akcijskih ponudb in popustov.
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnike opozarjajo, da mora biti blago na razprodaji kljub znižani ceni brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako.

Dobra volja trgovca

V primeru, da potrošnik na razprodaji kupi izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želite imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, so pristojne lokalne izpostave tržnega inšpektorata po Sloveniji.

Kako naj bo cena označena?

Največ pritožb potrošnikov v svetovalni pisarni ZPS se sicer vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oziroma na primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov zvišajo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. Taka poslovna praksa je nepoštena in jo tržni inšpektorat lahko kaznuje.

Kaj ne sme manjkati?

Izdelek mora biti opremljen z naslednjimi podatki:

  • vrsta blaga
  • odstotek znižanja
  • obdobje trajanja razprodaje
  • oznaka s ceno pred znižanjem in z znižano ceno

Pomembno je, da trgovci pred uvedbo popusta ali razprodaje ne zvišajo cen izdelkov in jih nato znižajo z namenom višjega odstotka znižanja, ki privablja kupce, saj gre v tem primeru za navidezna znižanja oziroma za navidezno razprodajo.

Deli s prijatelji