NA POT

Kaj moramo vedeti pred velikim potovanjem

Objavljeno 27. maj 2013 20.31 | Posodobljeno 27. maj 2013 20.31 | Piše: Nina Mijošek

Z dostopom do svetovnega spleta in množico informacij so daljne dežele dostopnejše. Potovanja v lastni režiji so najcenejša, vendar zahtevajo temeljito pripravo.

Najcenejše in posebno doživetje je potovanje z lokalnim prevozom. Na sliki: avtobusna postaja Kandy, Šrilanka. Foto: Nina Mijošek

Prva naloga pri načrtovanju potovanja je izbor destinacije, ki je precej povezana tudi z denarjem, ki smo ga za potovanje pripravljeni porabiti. Če imamo omejena sredstva, raje izberimo državo v južni ali jugovzhodni Aziji, saj so tam cene za popotniški žep precej ugodne. Te države ponujajo širok nabor izjemnih krajev z bogato kulturno in naravno dediščino, od veličastnih templjev in mogočnih mest do turkiznega morja in slikovitih riževih polj. Katero koli državo izberemo, je bojazen, da nam bi zmanjkalo idej za raziskovanje, odveč.

Letalska vozovnica

Največji del stroška, ki ga prinese potovanje v lastni režiji, je nakup letalske vozovnice, zato se iskanja lotimo takoj, ko izberemo destinacijo in čas potovanja; ta naj bo čim bolj raztegljiv. V spletnih iskalnikih letalskih vozovnic preverimo lete z bližnjih letališč, ker so ti praviloma bistveno cenejši kot iz Ljubljane, tudi če k vozovnici prištejemo strošek prevoza do letališča. Karto iščimo pri različnih letalskih prevoznikih, ker se cene zaradi promocijskih akcij od prevoznika do prevoznika razlikujejo. Z nekaj sreče in prilagodljivosti terminov nas povratna vozovnica z letališkimi pristojbinami do Azije nikakor ne bi smela stati več kot 600 evrov.

Vizumi in potovalni dokumenti

Slovenski državljani za večino držav na azijski celini potrebujemo vizum, ki si ga uredimo na veleposlaništvu države, v katero potujemo. Seznam držav, za katere je vizum potreben, in kontakte veleposlaništev najdemo na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve. Za večino azijskih držav si lahko vizum uredimo tudi na mejnem prehodu ob vstopu v državo. Za izdajo potrebujemo dve fotografiji in nepoškodovan potni list z minimalno veljavnostjo šest mesecev. Na potovanje je dobro vzeti tudi dve fotokopiji prvih dveh strani potnega lista ter kakšno osebno fotografijo, ker v primeru kraje ali izgube dokumentov s tem poenostavimo postopek identifikacije.

Načrt poti

Večina stroškov potovanja temelji na prevozu, prenočišču in hrani, zato pred odhodom uporabimo različne vire z ažuriranimi informacijami o standardu v posamezni državi ter okvirnem dnevnem proračunu, ki ga bomo na potovanju porabili. Koristno si je izdelati okvirni načrt poti, ki naj vsebuje vse kraje, ki jih imamo namen obiskati. Zavedati se moramo, da so nekatere azijske države ogromne, zato so tudi razdalje med kraji velikanske. Že ob pripravi načrta je treba razmisliti, kako bomo po državi potovali in koliko denarja bomo odšteli za prevoz. Udobnejši in hitrejši prevozi so dražji, najcenejše je potovanje z lokalnim prevozom, vlaki ali avtobusi. Iskanja prenočišča pa se je včasih bolje lotiti šele ob prihodu – tako velikokrat najdemo lepša prenočišča brez spletne strani, saj gre za manjše lokalne, družinsko vodene penzione. Iskanje vnaprej, prek interneta, pa je smiselno takrat, kadar se na potovanje odpravimo v najbolj oblegani sezoni, v času festivalov ali lokalnih praznikov, ko so zaradi zasedenosti prenočišča brez rezervacij tudi dražja.

Cepljenja in zaščita

Pred potovanjem se moramo pozanimati o zdravstvenih razmerah v državi. Vsaj en mesec pred odhodom je priporočljivo obiskati ambulanto za popotnike, saj so za večino azijskih držav priporočljiva nekatera cepljenja, v primeru obiska malaričnih območij tudi tablete proti malariji in ustrezna zaščitna sredstva pred mrčesom (mreže proti komarjem, repelenti). Na potovanje vzemimo tudi potovalno lekarno, ki naj vsebuje nekaj osnovnih zdravil, od protibolečinskih tablet do tablet za uravnavanje prebave, ki morajo biti zapakirana v originalni embalaži. O zdravilih, ki jih uvrstimo v potovalno lekarno, se posvetujemo z zdravnikom v ambulanti za popotnike.

Zdravstveno zavarovanje

Na potovanju smo izpostavljeni različnim boleznim in nezgodam, stroški zdravljenja pa so lahko visoki, zato si je pred odhodom na pot treba urediti zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Zavarovanje krije nujne stroške, ki nastanejo kot posledica bolezni oziroma poškodbe. Cene premij so odvisne od časa potovanja in finančnega obsega zdravstvenih storitev, ki ga zavarovanje krije.

Po ureditvi potovalne in zdravstvene dokumentacije ter načrta poti si je treba organizirati še prevoz do letališča, dvigniti nekaj gotovine, nato pa se lahko začne odštevanje dni, ko si bomo na ramena oprtali nahrbtnik ter se s turističnim vodnikom v roki in fotoaparatom okrog vratu odpravili na spontano raziskovanje novih dežel. Najcenejše in posebno doživetje je potovanje z lokalnim prevozom. Na sliki: avtobusna postaja Kandy, Šrilanka. Mini tržnice srečamo na vsakem koraku, vendar je priporočljivo jesti samo sadje, ki ga je treba olupiti (Nuwara Eliya, Šrilanka). Stoječe vode in bujna vegetacija so raj za komarje, zato ne pozabimo na zaščito tudi ob druženju s sloni (Millenium Elephant Foundation, Šrilanka). Uživanje na plaži nam lahko zagrenijo peščene muhe, ki so komaj vidne, s pikom pa povzročijo srbeče vnetje kože (plaža Mathara, Šrilanka). Ne pozabite!
 

 

Stvari, ki jih moramo vedeti pred potovanjem

1 Izbor destinacije naj temelji na dobrem poznavanju standardov in politične stabilnosti države, v katero se odpravljamo.

2 Nakup letalske vozovnice predstavlja glavnino stroška, ki ga za potovanje porabimo, zato ves vloženI trud, ki ga namenimo za iskanje najcenejše, ni zaman.

3 Pred potovanjem preverimo veljavnost dokumentov in pogoje za pridobitev vizuma.

4 Okvirni načrt poti nam že pred obiskom države oriše splošna pričakovanja in nam s tem prihrani marsikatero neprijetno presenečenje.

5 Zdravstvena zaščita je potrebna zato, ker bomo na potovanju uživali le zdravi, ob morebitnem obisku pri zdravniku pa bo strošek zdravljenja krilo zavarovanje.

 

Deli s prijatelji