POSLOVNA SKRIVNOST

Kaj je z davkoplačevalskim denarjem počel Medja?

Objavljeno 28. maj 2014 21.00 | Posodobljeno 28. maj 2014 21.00 | Piše: Ma. F.

Uprava NLB je pridobila pravno mnenje, ki v skladu z evropskimi pravili nikakor ni nujno.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) z Jankom Medjo na čelu naj bi jeseni lani pri eni svetovno najbolj priznanih odvetniških pisarn za bančno pravo Clifford Chance naročila in pridobila pravno mnenje, ki se nanaša na dokapitalizacijo banke, torej o procesu, ki sploh ni stvar uprave, temveč lastnikov NLB, torej države, pišejo Finance.

Ob tem se poraja vprašanje, zakaj je uprava Medje sploh naročila mnenje, ki pravi, da v skladu z evropskimi pravili nikakor ni nujno, da država pri sanaciji bank najprej 'poreže' imetnike podrejenega dolga, še pišejo na Financah.

Poslovna skrivnost

Mnenje pisarne Clifford Chance je, da rezanje imetnikov podrejenih obveznic oziroma dolga nikakor ni nujno v skladu z novimi evropskimi pravili 'bail-in' (delna razlastitev delničarjev, upnikov in varčevalcev), ampak ravno obratno. Odvetniška pisarna opozarja na kup vprašanj in tveganj, ki jih tako rezanje prinaša.

Uprava NLB pravnega mnenja ni želela komentirati, saj gre po njenem mnenju za vsebino, ki je v domeni poslovne skrivnosti, še pišejo Finance. Razkriti pa ne želi niti stroškov pridobitve mnenja.

100.000 evrov za 11 strani

Kot je za Finance neuradno razkril poznavalec trga, je lahko cena 11-stranskega mnenja tudi 100.000 evrov. Bil je tudi mnenja, da je to metanje denarja skozi okno.

Deli s prijatelji