ŠE ENO POJASNILO

Kaj je v primeru Radan delalo ministrstvo

Objavljeno 19. maj 2015 19.50 | Posodobljeno 19. maj 2015 19.51 | Piše: T. L.

Kazenskega postopka zoper zdravnika ne komentirajo, pojasnjujejo pa, da nad delom v UKC Ljubljana poteka izredni nadzor, ugotovitve naj bi bile znane sredi junija letos.

Ivan Radan.

LJUBLJANA – Še vedno odmeva dogajanje v ljubljanskem UKC ob aretaciji zdravnika Ivana Radana, ki je ovaden za uboj sedmih pacientov. Zdaj so se oglasili še z ministrstva za zdravje, kjer pravijo, da kazenskega postopka zoper Radana ne morejo komentirati, saj je ta v pristojnosti organov pregona, da pa ministrstvo nad delom UKC Ljubljana izvaja izredni upravni nadzor, ki ga je 23. februarja letos odredila ministrica Milojka Kolar Celarc.

Ugotovitve izrednega nadzora znane v sredini junija

V izrednem nadzoru pa ne ugotavljajo morebitnega kaznivega dejanja posameznih zaposlenih v UKC, temveč preverjanje zakonitosti delovanja UKC Ljubljana kot izvajalca zdravstvene dejavnosti, in sicer glede spoštovanja določil zdravstvene zakonodaje v obdobju od 1. decembra 2014 do 31. januarja 2015. Izredni upravni nadzor je ministrica za zdravje odredila na podlagi obvestil o težavah na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike, zlasti glede organizacije dela, spoštovanja pacientovih pravic ter kakovosti in varnosti izvajanja zdravstvene dejavnosti v širšem pomenu besede.

Na ministrstvu še dodajajo, da je predmet nadzora kompleksen in obsežen, konkretne ugotovitve pa bo komisija za izredni upravni nadzor predstavila ministrici za zdravje s poročilom o opravljenem izrednem upravnem nadzoru, ki bo pripravljen na podlagi zapisnika o izvedenih nadzornih dejanjih. Ta bo sestavljen predvidoma v drugi polovici junija 2015. V primeru ugotovljenih nepravilnosti bo ministrica za zdravje UKC Ljubljana izdala odločbo z ukrepi za odpravo nepravilnosti in po potrebi obvestila tudi druge pristojne organe ali organizacije v Sloveniji. V primeru ugotovitve morebitnih nepravilnosti, ki ne sodijo v delokrog ministrstva, bodo te odstopljene drugim pristojnim organom (npr. delovni ali upravni inšpekciji, pristojni zbornici).

Kaj dela zdravniška zbornica?

Je pa ministrstvo pri obravnavanju problematike pred državnozborskim odborom za zdravstvo odgovarjalo na poslanska vprašanja in sodelovalo z drugimi pristojnimi institucijami.

Ministrstvo za zdravje je 9. marca letos Zdravniško zbornico Slovenije pisno pozvalo k izvedbi izrednega zunanjega strokovnega nadzora, če ta še ne bi bil izveden, ter k predložitvi dokumentacije glede postopkov, ki jih je zbornica že izvedla. Zbornica je ministrstvo takrat obvestila, da je namestnik tožilca zbornice vložil obtožnico proti Radanu. Razsodišče je Radanu izreklo disciplinski ukrep (javni opomin). Obenem je zbornica sporočila, da drugih postopkov zoper Radana (kot je postopek odvzema licence) niso izvedli. Pojasnili so, da obstajajo številne prepreke za kakovostno izvedbo zunanjega strokovnega nadzora, zaradi poteka obsežne kriminalistične preiskave na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Ministrstvo za zdravje se je za pojasnila glede zasežene dokumentacije in izvajanja postopka obrnilo na policijo. Na podlagi pojasnil policije, da strokovni nadzor zbornice ne bi vplival oziroma motil policijske preiskave, je ministrstvo 16. aprila letos zbornico ponovno pozvalo k izvedbi izrednega strokovnega nadzora (ki bi sicer moral biti opravljen na njihovo lastno pobudo) in izvedbi drugih ustreznih upravnih postopkov.

Odgovora zbornice pa na ministrstvu še niso prijeli. 


Zdravniška zbornica: Temu se bomo morali temeljiteje posvetiti

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina o ovadbi zdravnika z nevrološke klinike Ivana Radana pravi, da so takšen epilog pričakovali glede na informacije, ki so jih imeli. »Odrejen je strokovni nadzor. Verjetnost, da se bo ugotovila večja strokovna napaka, je vse večja,« je še dodal o zdravniku, ki naj bi bil več hudo bolnim skrajšal življenje.

Možina je danes na novinarski konferenci, sicer namenjeni svetovnemu dnevu družinskih zdravnikov, poudaril, da je tematika zelo zahtevna. »Temu se bomo morali temeljiteje posvetiti. Želimo celovito zgodbo, na osnovi katere bomo lahko tudi sprejeli ukrepe, ki bodo temeljili na verodostojnih dokazih. V naslednjih treh oz. štirih tednih bo javnost obveščena o ukrepih zbornice,« je napovedal Možina. Pri zbornici v tem trenutku proti Radanu tečejo postopki na prvi in drugi stopnji.

Razsodišče zbornice je Radanu izreklo javni opomin, ni mu pa odvzelo licence. Na takšno odločitev sta se pritožila tožilec in Radan. Drugostopenjsko razsodišče bo o tem odločalo na seji predvidoma v ponedeljek.

V poznejši izjavi za medije je Možina še dejal, da so za potrebe izrednega strokovnega nadzora nad Radanovim delom kriminaliste že zaprosili za vso potrebno dokumentacijo. (STA)

 

Deli s prijatelji