ODZIVI

Kaj je socialna država za Bratuškovo in kaj skrbi Janšo

Objavljeno 30. september 2013 18.59 | Posodobljeno 30. september 2013 18.59 | Piše: P. J.

V opozicijskih strankah so kritični, vladna stranka PS pa pravi, da je Janševo žuganje državi politični kanibalizem.

LJUBLJANA – Vlada je sprejela proračun za leti 2014 in 2015. Medtem ko minister Čufer pravi, da je stabilizacijski in prinaša potrebno fiskalno konsolidacijo, ki bo zagotovila potrebno gospodarsko rast, pa so v opozicijskih strankah kritični. »Vladi, ki gradi na utvarah in sprenevedanju, se rok trajanja izteka,« pravi Andrej Šircelj, poslanec SDS.

Koalicija stoji za proračunom

»Proračun za leto 2014 je realen in ne ruši socialne države, ampak omogoča, da bomo ljudje in država lahko lažje preživeli,« je dejal Matjaž Han, poslanec SD.

Na Janševe besede na novinarski konferenci so se odzvali tudi v PS: »Po pričakovanju je z delom vlade vse narobe, enako kot vedno doslej, ko vlade ni vodil sam. O nerealnih proračunih Janša nima kredibilnosti govoriti, saj je za seboj pustil proračun, ki je podoben prostemu spisu, ne pa resnemu dokumentu. Janševo žuganje državi je politični kanibalizem, saj je tudi sam njen integralni del praktično ves čas od osamosvojitve. V Pozitivni Sloveniji smo trdno prepričani, da se ključni trendi vendarle obračajo na boljše in prav to je skrb bivšega premierja.«

Kritični tudi v SLS

V SLS pa pravijo, da se je vlada s tem proračunom načrtno odločila, da krize ne bo reševala v skladu s svojimi zavezami in priporočili. »Proračuna ne vsebujeta nobenih reformnih ukrepov, finančne posledice pri odhodkih pa se v veliki večini nanašajo zgolj na spremenjeno socialno zakonodajo in zakon o uravnoteženju javnih financ, sprejetih v prejšnjih vladnih mandatih.« Bogovič je obsodil tudi 200-milijonski finančni izplen iz davka na nepremičnin in opozoril, da se mora vlada lotiti reorganizacij v svojih organizacijskih sistemih javnih storitev.

»V zadnjega pol leta v tej naši ljubi državi Vlada RS ni izpeljala niti ene reforme niti udejanjila enega varčevalnega ukrepa, nadaljuje pa z dodatnim obremenjevanjem že tako šibkega gospodarstva in kmetijstva.« V SLS so ob tej priložnosti še enkrat opozorili k oblikovanju tehnične vlade.

Kaj je za Bratuškovo socialna država?

»Zanimivo bi bilo videti, kaj si predsednica vlade pod pojmom socialna država predstavlja. Ta pojem v teoriji resda ni enotno definiran, zagotovo pa  pomeni mnogo več kot suhoparne številke na odhodkovni strani proračuna. Če sledimo njeni logiki, potem bi lahko sklenili, da nismo uspeli ohraniti pravne države, ker se sredstva pravosodnim proračunskim uporabnikom zmanjšujejo. Drži?« pa je v odzivu na svojem blogu zapisala poslanka SDS Romana Tomc.

»Socialna država ni privilegij nekaterih skupin in posameznikov, ampak je namenjena vsem državljanom in državljankam. Pogoj za njen obstoj pa je uspešno gospodarstvo. Zato bi pričakovali, da bo vlada pospremila predloge proračunov 2014 in 2015 s stavkom, ki bi se začel nekako takole: V  prihodnjem letu bomo za oživitev gospodarstva izvedli naslednjih 20 ukrepov, ki bodo izboljšali poslovno okolje in omogočili podjetjem ponovno rast. In sčasoma bi pravična socialna država prišla sama od sebe,« je še zapisala.

Deli s prijatelji