ZAKLJUČEK

Kaj je povedal Todorić po nakazilu milijonov

Objavljeno 27. junij 2014 16.04 | Posodobljeno 27. junij 2014 16.04 | Piše: T. L.

Denar je nakazan in postopek prodaje Mercatorja tudi uradno zaključen.

LJUBLJANA – Postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je bil danes tudi uradno zaključen: konzorcij prodajalcev je namreč prejel kupnino v višini 172 milijonov evrov. Koncern Agrokor je tako postal večinski lastnik Mercatorja, so sporočili iz Agrokorja.

Kot je znano, celotna vrednost transakcije znaša 544 milijonov evrov, od česar je 324 milijonov evrov namenjenih za pridobitev stoodstotnega lastništva, 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Na podlagi pogodbe za nakup 53,12-odstotnega deleža Poslovnega sistema Mercator, ki jo je družba Agrokor z lastniškim konzorcijem 12 prodajalcev podpisala 14. junija 2013, in na podlagi nadaljnjih dogovorov z bankami, lastnicami Mercatorja, je Agrokor z namenom prevzemanja večinskega lastništva poravnal kupnino za večinski delež delnic (paket delnic). Pred zaključkom prevzema sta bili z bankami podpisani tudi pogodba o reprogramu Mercatorjevega dolga v višini od ene milijarde evrov kot tudi odobritev regulativnih organov v državah, v katerih delujeta Mercator in Agrokor.

Mercator in Agrokor ustvarita skoraj sedem milijard evrov skupnih letnih prihodkov ter zaposlujeta 64 tisoč ljudi. Tako bo ustvarjena vodilna družba v sektorju trgovine na drobno in proizvodnje hrane v celotni regiji in tudi širše, so ob zaključku prodaje še sporočili iz Agrokorja.



Kaj je po zaključku transakcije povedal novi večinski lastnik 

Predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić je ob zaključku transakcije poudaril: »Z nakupom večinskega deleža Poslovnega sistema Mercator s strani Agrokorja je ustvarjen največji poslovni sistem v tranzicijskih državah. Gre za skupno zmago poslovnih ljudi in odraz odločenosti, da na temeljih premišljene vizije nenehno povečujemo raven uspešnosti ter konkurenčnosti. Tako lahko tudi na ta način ustvarimo dodane vrednosti za vse potrošnike, zagotovimo večjo varnost za vse zaposlene ter spodbudimo nadaljnji razvoj industrije v regiji, poleg tega pa tudi odpiranje novih trgov za dobavitelje. Naš uspeh je še toliko bolj pomemben in spodbujajoč, kadar se ozremo na gospodarske razmere, v katerih smo poslovali v zadnjih nekaj letih. To nam daje novo upanje, da lahko skupaj dosežemo še bolj opazen razvoj in rast. Poleg tega pa še boljše poslovne rezultate, ki jih pričakujemo v bolj ugodnih gospodarskih razmerah in upamo, da bodo sledila v prihodnje.

Kot podjetje smo s svojim poslovnim pristopom in elanom pri uvajanju reform na področju poslovanja prispevali k razvoju in blaginji Agrokorja, ki pa je bil skladen tudi z razvojem države in celotne regije, v kateri delujemo. S članstvom v Evropski uniji naše možnosti za delovanje in razvoj dobivajo nove razsežnosti. Še naprej si bomo prizadevali, da postanemo stabilni dejavnik v nestabilnih gospodarskih razmerah, pri čemer ne bomo nikoli zanemarili načela gospodarske uspešnosti. Kot taki smo v gospodarskem in poslovnem svetu na globalni, regionalni in nacionalni ravni prepoznani pri vseh poslovnih partnerjih, s katerimi sodelujemo in pri katerih smo našli veliko podporo za sistematično rast, krepitev ter sledenje začrtanim poslovnim vizijam in  doseganje finančno-gospodarskih ciljev. 

Agrokor svoje zaposlene obravnava kot najpomembnejši del poslovnega uspeha podjetja, hkrati pa jim omogoča osebni razvoj in napredovanje. Agrokor je samo v lanskem letu za svoje zaposlene organiziral več kot 50 tisoč internih in zunanjih izobraževalnih programov. Tako smo dokazali, da verjamemo v izboljšave, zasnovane na nadaljnjem izobraževanju in spoštovanju naših zaposlenih, ki ustvarjajo pozitivno delovno okolje. Na podlagi tega je tudi zasnovana naša dejavnost od samega začetka poslovanja, še zlasti pa od leta 1996. To je namreč leto, ko je Agrokor kot prvo zasebno podjetje na Hrvaškem podpisal kolektivno pogodbo s sindikati, s katerimi ima kontinuiran socialni dialog in partnerstvo na visoki ravni v vseh državah, kjer posluje. Tak pristop je končno zagotovil prepoznavno rast in razvoj, priznanje v poslovni ter širši javnosti, pri čemer smo dosegli najvišje etične in poslovne standarde ter ustvarili lastno korporativno kulturo. S povezovanjem Agrokorja in Mercatorja bomo dosegli višjo stopnjo zaposlenosti, odprle pa se bodo tudi velike priložnosti za še bolj kakovostno dobaviteljsko strukturo v regiji in številne priložnosti za rast prehrambne ter ostalih industrij. 

Poleg tega bo združitev slovenskim dobaviteljem omogočila povečanje obsega prodaje in odpiranje novih trgov, kar predstavlja tudi pomembno priložnost za prisotnost na tretjih trgih. Končni cilj celotnega procesa je ustvarjanje dodane vrednosti za potrošnike, ki bodo v bodoče deležni boljših storitev, kakovostnejše ponudbe in tudi bolj stabilnih ter nizkih cen. Z zaključkom tega procesa se odpira tudi več možnosti za razvoj zaposlenih, zaposlovanje in vlaganje v mlade ter podobne aktivnosti. Navsezadnje, z nakupom večinskega deleža Poslovnega sistema Mercator Agrokor izkazuje spoštovanje do uspehov in tradicije, ki jo je Mercator zgradil v svojem dolgoletnem poslovnem razvoju. Dve uspešni poti bosta nedvomno pripeljali do še močnejše in bolj učinkovite poti. Prepričani smo, da bomo s tem korakom skupaj zgradili konkurenčno in uspešno družbo v globalnem pogledu, to pa bo prineslo velike prednosti potrošnikom, poslovnim partnerjem in zaposlenim.

Hkrati bi se ob tej priložnosti želel zahvaliti vsem potrošnikom, dobaviteljem in našim poslovnim partnerjem, kot tudi našim zaposlenim, ki so prispevali k temu velikemu poslovnemu uspehu, na katerega smo neizmerno ponosni.«

 

Deli s prijatelji