PRI PREMIERKI PO PRAZNIKIH

Kaj je pokazala Virantu (DL), Židanu (SD) pa ne

Objavljeno 02. januar 2014 12.16 | Posodobljeno 02. januar 2014 12.20 | Piše: STA, K. K.

Koalicijski partnerji so prejeli osnutek prenovljene koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila

Alenka Bratušek v prostorih na Gregorčičevi.

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji so prejeli osnutek prenovljene koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila stranka PS predsednice vlade Alenke Bratušek.

Erjavcu ni všeč

Podpredsednik SD Dejan Židan je pred sejo vlade povedal, da osnutka koalicijske pogodbe še ni videl. SD je po njegovih besedah zelo resno pripravil svoje predloge, na neki način pa kot zgled postavlja koalicijsko pogodbo v Nemčiji. Prvak DL Gregor Virant je osnutek koalicijske pogodbe že videl, dogovorili pa so se, da ga javno ne komentirajo, je pojasnil. Tudi njemu je všeč nemška koalicijska pogodba. Ta je obsežna, naša vlada pa bo pripravila bolj jedrnat dokument, je pojasnil.

Je pa osnutek dopolnjene koalicijske pogodbe, ki jo je pripravil PS, že komentiral prvak Desusa Karl Erjavec. Osnutek ni povsem v skladu s pričakovanji Desusa, pravi. Glede pokojnin osnutek predvideva, da se vlada ne bi dotaknila tistih pokojnin, ki imajo podlago v plačanih prispevkih, medtem ko Desus meni, da morajo zagotoviti, da ne bodo posegali v nobene pokojnine. Med pokojninami, ki ne izhajajo iz vplačanih prispevkov, so namreč prav najnižje – Erjavec je izpostavil pokojnine invalidov. V osnutku pogodbe po Erjavčevih besedah tudi ni ničesar glede regresa za upokojence, zato pričakuje, da se bo koalicija o tem še pogovorila. Moti ga tudi v pogodbi predvidena uvedba internetnega glasovanja na parlamentarnih volitvah.

Koalicija sestankuje

Ob koalicijski pogodbi se v javnosti omenja tudi namera združevanja nekaterih resornih področij. Po oceni Erjavca bo do sprememb težko prišlo. To bo tudi stvar dogovarjanja, a po njegovih besedah ne bo smelo vplivati na delitev resorjev znotraj koalicije. Obstoječa kombinacija resorjev je po mnenju Erjavca nekoliko ponesrečena – izpostavil je združeno okolje in kmetijstvo. Po Erjavčevem mnenju bi bilo bolj logično združiti infrastrukturno področje in področje okolja, v gospodarski resor pa bi bolj sodila energetika. Potrdil je tudi, da razmišljajo o uvedbi ministrstva za razvoj.

Ne bi želel, da bi se zdelo, da se DL iz interesnih razlogov poteguje za katero koli področje, pravi Virant. O vsem tem se bo koalicija po njegovih besedah pogovorila in dogovorila. A sredi mandata veliki organizacijski pretresi ne bi bili dobri, ker bi se vsa ministrstva mesece ukvarjala s tem, dodaja Virant. V javnosti so se sicer že pojavila ugibanja o tem, da bi področje energetike prenesli z infrastrukturnega ministrstva na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po nekaterih informacijah naj bi se po seji vlade sestali koalicijski partnerji.
 

Deli s prijatelji