POGOVOR

Kaj je Nemcem povedal Janša in kaj Kučan

Objavljeno 11. december 2014 13.13 | Posodobljeno 11. december 2014 13.13 | Piše: STA, A. L.

Kučan je ocenil, da ima njegov politični nasprotnik fobijo.

Janez Janša in Milan Kučan.

LJUBLJANA – »Proces proti meni je kršitev človekovih pravic,« je v krajšem intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa dejal zapornik in predsednik stranke SDS Janez Janša. Vztraja, da ni konkretnih dokazov o tem, da je prevzel podkupnino v poslu z oklepniki Patria.

Janša je v intervjuju, ki obsega tri vprašanja in tri odgovore, še poudaril, da je proces proti njemu montiran, saj da so bili skoraj vsi neposredno vpleteni v afero Patria tako v Sloveniji kot v tujini oproščeni krivde. »Samo jaz sedim v zaporu,« je dejal. Na vprašanje dopisnika dpa Thomasa Breya, kdo po njegovem stoji za kampanjo proti njemu, je Janša dejal, da gre za stare mreže iz časa komunizma, ki nadzirajo državne banke in medije ter jih vodi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Na evropsko sodišče

V ločenem prispevku o Janši, objavljenem pred intervjujem, je dpa objavila tudi odziv Kučana, ki je ocenil, da ima njegov politični nasprotnik fobijo. Ob tem je pojasnil, da posameznik ne more nadzorovati vsega v državi, kot njemu očita Janša. Dpa je sicer v prispevku omenila nekaj dejstev o dvakratnem slovenskem premierju in dolgoletnem vodji opozicije, ki je od junija v zaporu, obenem pa je poslanec v parlamentu in napoveduje, da bo pravico iskal tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Agencija še poroča, da ima Janšev nenavadni primer tudi neobičajne posledice za javno mnenje. Ob tem navaja izsledke javnomnenjske raziskave, v kateri je 83 odstotkov vprašanih menilo, da zapornik ne more biti poslanec. A kljub temu anketa, objavljena ta teden v Delu, kaže, da je Janševa SDS na prvem mestu lestvice priljubljenosti slovenskih strank.

Deli s prijatelji