ZAGLEDAN V TRENTO

Kaj je na dražbi nekdanje Janševe parcele počel bivši notranji minister?

Objavljeno 07. januar 2016 12.24 | Posodobljeno 07. januar 2016 12.36 | Piše: Mo. S.

V bitki za zemljišče je odnehal relativno hitro, saj njegova stranka razmere dobro pozna in je sama ocenila realno vrednost nepremičnine.

TRENTA – Na dražbi znamenite parcele v Trenti,image ki jo je nekaj časa imel v lasti tudi opozicijski prvak Janez Janša, je bil tudi nekdanji minister za notranje zadeve Mirko Bandelj.

Preverili smo, kaj je tam počel zdaj odvetnik, in dobili odgovor, da zemljišča ni dražil zase, temveč za svojo stranko. In koliko je ta ponudila? »Realno ceno, ki pa je bila precej nižja od tiste na koncu,« smo izvedeli. O konkretnih številkah ni želel govoriti niti ne o imenu te stranke.

Kot pravi, je v bitki za zemljišče odnehal relativno hitro, saj njegova stranka razmere dobro pozna in je sama ocenila realno vrednost nepremičnine. »Več denarja tudi imela ni,« nam je povedal Bandelj, češ da je bila stranka pripravljena ponuditi »bistveno, bistveno« manj od končne cene. »Stranka ve, da tam ne more imeti ne vode ne elektrike, ničesar,« nam je še povedal, sicer pa je potencialni Bandljev kupec navdušenec nad Trento in bi zemljišče uporabil zase in ne v turistične namene ali kaj tretjega.

Prodano za 127.500 evrov

Po poročanju Financ je bila končna cena za kvadratni meter dobrih osem evrov, celotna parcela pa je bila tako prodana za 127.500 evrov. Ceno je zviševalo 18 dražiteljev, največ pa je ponudila družba Nepremičnina iz Kranja, ki je v lasti Damjana Podjeda. Ta je v nasprotju z Bandljem prepričan, da je zemljišče vredno še več, kupil pa ga je z namenom nadaljnje prodaje.

Naj spomnimo: Janša je zemljišče kupil leta 1992 za okoli 25 tisočakov, leta 2005 pa ga je Eurogradnjam prodal za 131.000 evrov. Istega leta je Imosu poleg zemljišča prodal stanovanje na Neubergerjevi ulici v Ljubljani in od njega kupil stanovanje na Komenskega za 236.000 evrov. V sodni preiskavi image se ugotavlja, ali so predstavniki Eurogradenj in Imosa zemljišče v Trenti preplačali in Janši tako omogočil pridobitev 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Matoz: Imos kupil po ugodni ceni

Pravni zastopnik predsednika SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz je prepričan, da gre v kazenskem postopku v primeru Trenta »kot v primeru Patria za vodenje kazenskega postopka brez podlage«. V sredo so bila na dražbi prodana zemljišča v Trenti, nekdaj v lasti Janše, zaradi katerih je bila zoper njega uvedena sodna preiskava.

»Še enkrat poudarjam (tudi glede na doseženo ceno posestva na včerajšnji dražbi v znesku 127.500 evrov), da je Imos leta 2005 kupil posestvo po ugodni ceni,« je v današnji izjavi medijem zapisal Matoz.

Po njegovih besedah se poraja vprašanje, »zakaj tožilstvo ne preganja vseh prodajalcev stanovanj, ki so stanovanja v letih 20052009 v Ljubljani prodajali po povprečni ceni 2800 evrov za kvadratni meter, danes pa se na dražbah prodajajo stanovanja, katerih cena na kvadratni meter v Ljubljani znaša včasih tudi samo 1000 evrov za kvadratni meter«.

Meni, da »za objektivno presojo tega početja ni potreben noben komentar«.

V odzivu na poročanje medijev v zvezi s prodajo posestva v Trenti in domnevno vrednostjo tega posestva opozarja, da Breda Zorko ni izdelala izvedeniškega mnenja in ni nastopala kot sodna izvedenka, ampak je izdelala cenitev zemljišča v stečajnem postopku, njena cenitev pa ni bila upoštevana.

Sodišče je po njegovih navedbah imenovalo sodnega izvedenca Franca Nahtigala, ki je vrednost posestva ocenil na 110.000 evrov. »To je edino izvedeniško mnenje sodnega izvedenca, ki je bilo pridobljeno v tem postopku,« je v današnji izjavi medijem zapisal Matoz.

Obramba je po njegovih besedah angažirala cenilca nepremičnin, ki je vrednost posestva ocenil na 130.000 evrov.

Kot so v sredo poročali mediji, so bile nepremičnine, za katere je izklicna cena znašala 17.655 evrov, prodane za 127.500 evrov. Kupila jih je družba Nepremičnina iz Kranja.

Gre za nepremičnine, zaradi katerih je bila zoper Janšo pred časom uvedena sodna preiskava. Poleg njega sodišče v tej zadevi preiskuje še nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodal trisobno stanovanje. Pri tem naj bi Janša do dela kupnine prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki jih je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti. Po pogodbi iz julija 2005 so bile parcele prodane za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov), Eurogradnje pa so jih nato naprej prodale Imosu. Ta naj bi v tej verigi preplačal vrednost Janševih zemljišč in tako Janši omogočil za 100.000 evrov premoženjske koristi.

Po oceni tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije so bile Janševe nepremičnine vredne precej manj od cene, po kateri jih je prodal.

STA

 

Deli s prijatelji