RAZKRIVAMO

Kaj delata odpisana slovenska škofa?

Objavljeno 02. november 2014 11.18 | Posodobljeno 02. november 2014 11.20 | Piše: STA, D. P.

Prvo predavanje, ki je bilo po ocenah organizatorjev dobro obiskano, je imel Stres 21. oktobra, naslednje pa bo v torek ob 19. uri.

Poslovila sta se.

LJUBLJANA – Nekdanja nadškofa, ljubljanski in mariborski, Anton Stres in Marjan Turnšek, ki sta se po odstopu lani poleti umaknila iz javnosti, se vključujeta v življenje in delo Katoliške cerkve na Slovenskem. Stres v Celju pripravlja ciklus predavanj o človeku, njegovi veri in odnosu do bližnjega. Turnšek pa je vodil že več duhovnih vaj, predvsem za duhovnike.

Najprej na tuje in v Stično

Stresa in Turnška, ki imata zdaj naziv upokojeni nadškof, sta se ob lanskem odstopu, h kateremu ju je pozval papež zaradi njune vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije, po navodilu iz Vatikana za eno leto umaknila iz javnosti. Stres, ki je pred prihodom na čelo ljubljanske nadškofije služboval tudi kot nadškof pomočnik v Mariboru, je v letu po odstopu deloval v več krajih v Franciji, Turnšek pa je bil v Stični.

Kot so konec julija letos pojasnili pri Slovenski škofovski konferenci, lahko po izteku enega leta nekdanja nadškofa v skladu s svojimi željami in po dogovoru s pristojnimi pomagata pri življenju in delu lokalne cerkve.

Predavata

Stres, ki sicer biva v skupnosti lazaristov v Šentjakobu, med drugim pri lazaristih v Celju v Domu sv. Jožefa pripravlja sklop nagovorov s provokativnimi temami, o človeku in njegovi veri, o njegovem odnosu do bližnjega in boga. »Na prvi pogled težke teme, a če o njih govori izkušen profesor in nadškof, postanejo življenjske, uporabne in vsakodnevne,« so sporočili s škofovske konference.

Prvo predavanje, ki je bilo po ocenah organizatorjev dobro obiskano, je imel Stres 21. oktobra, naslednje pa bo v torek ob 19. uri.

Sicer se Stres tudi po vrnitvi v Slovenijo v javnosti ne izpostavlja, prav tako tudi ne Turnšek. Ta se je vrnil v mariborsko nadškofijo, o svojem sodelovanju pa se dogovarja s celjskim škofom Stanislavom Lipovškom, ki po Turnškovem odstopu upravlja še mariborsko nadškofijo. Med drugim je Turnšek, kot je pojasnil Lipovšek, vodil več duhovnih vaj in srečanj. Nazadnje je vodil duhovne vaje v Celju, namenjene so bile duhovnikom, potekale pa so v začetku tega tedna.

Deli s prijatelji