NOVI PREDSEDNIK SD

Kaj čaka Matjaža Hana po izvolitvi? Poznavalka politike je jasna

Hana po mnenju Tanje Starič čaka težko delo, da bo povezal vse frakcije in struje v stranki.
Fotografija: V glasovanju je premagal Milana Brgleza. FOTO: Matej Druznik
Odpri galerijo
V glasovanju je premagal Milana Brgleza. FOTO: Matej Druznik

Novinarka in poznavalka politike Tanje Starič po tesni izvolitvi Matjaža Hana za predsednika SD pravi, da je ta pred težko nalogo, kako povezati različne frakcije v stranki. Prva velika preizkušnja zanj pa bodo že junijske evropske volitve. Strokovnjakinja za komuniciranje Damjana Pondelek pa izpostavlja, da se ugled in zaupanje gradita počasi.

Fajonovo bo pozval na gre na evropske volitve, Janšu mu še ni čestital

Dolgoletni član SD Matjaž Han je na sobotnem kongresu v Ljubljani prevzel vodenje stranke. Mandat predsednika SD so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Milan Brglez, s katerim se je pomeril v drugem krogu glasovanja, prejel 172.

Za Delo pa je Han meddrugim povedal, da mu prvak SDS Janez Janša še ni čestital ter da bo Tanjo Fajon pozval, naj gre na listo za EU volitve.

Tesen izid je bil že

Politična komentatorka Tanja Starič je za STA spomnila, da tokrat ni bil prvič tako tesen izid na volitvah predsednika SD, saj je leta 2012 na kongresu v Kočevju Igor Lukšič s prav tako desetimi glasovi prednosti premagal takratnega dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja. Tak tesen izid v tej stranki tako ni nekaj, kar bi pomenilo velikansko presenečenje oz. da stranka ne bo funkcionirala. Kaže pa, da v stranki obstajata najmanj dve struji, verjetno pa še več, in to vsaj že od takrat, ko sta se pomerila Pahor in Lukšič, je ocenila.

Hana po njenem mnenjem čaka težko delo, da bo povezal vse frakcije in struje v stranki. Pokazati bo moral zelo veliko političnih veščin. Kot pravi, sta se pokazali dve frakciji, ena, ki je pragmatična, pripravljena na povezovanje na podlagi interesov, in druga, ki pričakuje neko bolj jasno socialdemokratsko politiko oz. je mnenja, da bi socialna demokracija morala najti novo ali pa bolj jasno identiteto.

In najtežja naloga za novo vodstvo bo nihanje med tema dvema pristopoma, meni Tanja Starič. Na vprašanje, ali se lahko Hanu zgodi, da bi mu stranka razpadla, pa odgovarja, da po njenem mnenju ne, saj je Han dolgoletni politik socialne demokracije, ima veliko izkušenj, je minister, dolga leta je vodil tudi strankino poslansko skupino in je morda med najbolj izkušenimi politiki v Sloveniji.

»Mislim, da je stranka s tem izšla iz najhujših turbulenc. Vprašanje je samo, kakšna bo njena identiteta, koliko bo ta pragmatizem, ki je značilen za Hana in to frakcijo, prevladal nad tem, da mora stranka vendarle ugotoviti, za kaj sploh je in kaj zastopa,« je dejala Starič.

Tanja Starič FOTO: Blaz Samec
Tanja Starič FOTO: Blaz Samec

Novemu vodstvu sicer po njenih besedah ne gre v prid, da bodo zelo kmalu evropske volitve. Zelo hitro bodo morali sestaviti listo, ki bo zadovoljila vse frakcije, tu bo tudi veliko osebnih interesov, in na evropskih volitvah tudi dosegla rezultat, na katerega ciljajo. To bo kar velika preizkušnja in tu bo novo vodstvo moralo pokazati politično modrost, meni. Ob evropskih volitvah se bo tako videlo, v katero smer bo šla stranka in kako trden je položaj Hana, dodaja.

Ob tem pa novo vodstvo čaka še en velik zalogaj, in sicer finančna sanacija stranke, ki je zelo zadolžena in bo verjetno morala prodati tudi »njihovo simbolno točko«, hišo na Levstikovi, je še opozorila.

Na kongres po aferi

Stranka je šla na kongres sicer po tistem, ko jo je močno pretresla afera nakupa sodne stavbe na Litijski v Ljubljani, nanjo so se zgrnili očitki o netransparentnosti, zdrsnila je po javnomnenjskih lestvicah.

Strokovnjakinja za krizni management in upravljanje ugleda Damjana Pondelek sicer konkretnega dogajanja v SD ni želela komentirati, je pa za STA v splošnem izpostavila, da povrnitev ugleda in ponovna izgradnja zaupanja po kriznih situacijah nista preprosti in terjata svoj čas.

Opozarja, da so v kriznih situacijah, ki niso ustrezno upravljane, negotovost, velika razdeljenost med ljudmi, tudi razočaranje in jeza pričakovana, neizogibna posledica. Naloga vodje in vodstvene ekipe pa je, da takšno stanje preseže, povrne upanje in zaupanje in ljudi ponovno poveže in motivira za skupne naloge in cilje.

»Šele, ko dosežemo notranjo povezanost in pripravljenost za sodelovanje, je mogoče razmišljati o tem, kako utrditi ugled in zaupanje tudi navzven. To po kriznih situacijah, ki ranijo in razdelijo vse, ni preprosto in terja svoj čas,« izpostavlja Pondelek.

Dodaja, da se ugled in zaupanje gradita počasi, s transparentostjo, poštenostjo, integriteto in odgovornim delom. Vse to je, skupaj z odgovornim vodenjem in prav takšnim komuniciranjem, nujnost v procesu okrevanja in ponovne izgradnje zaupanja. V tem procesu ni bližnjic. Potrebno je veliko potrpežljivosti, dobronamernosti, preseganja zamer, modrosti in sodelovanja, pravi.

Han je sicer po izvolitvi zatrdil, da bo predsednik vseh članov SD in napovedal poenotenje stranke. A je na kongresu požel tudi precej kritik. Portal N1 ob tem poroča, da je po sobotnem kongresu iz stranke izstopil njen nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec. Ta je bil do delovanja SD že nekaj časa kritičen, danes pa je na Facebooku poudaril, da so stranko dokončno prevzeli »primitivizem, 'kšeftarstvo', popolna nesposobnost in nenačelnost«. Pripisal je še, da si bo verjetno do konca življenja očital, da mu propada stranke ni uspelo preprečiti.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije