OSTRE BESEDE

Kaj brezposelna mati sporoča premierju Janši?

Objavljeno 09. januar 2013 21.10 | Posodobljeno 09. januar 2013 21.10 | Piše: S. U.

Tudi brezposelne Alenke Hlep se je očitno dotaknilo aktualno dogajanje v državi.

LJUBLJANA – Brezposelna mati samohranilka Alenka Hlep je na facebooku Janezu Janši namenila kar nekaj ostrih besed. Njeno sporočilo je v nekaj urah podprlo že prek deset tisoč uporabnikov najbolj priljubljenega družabnega omrežja. Pismo delijo ter avtorici izrekajo besede občudovanja za pogumno potezo. Sporočilo, namenjeno premierju, objavljamo v celoti:

G. Janša, pozdravljeni.
Naj vam povem, da mi je zelo malo mar, ali vas SDS podpre ali ne, je stranka, katere članica nisem, torej se me ne tiče. Se pa me tiče, da ste predsednik vlade države, katere državljanka sem.

Kot brezposelna mati se že lep čas trudim najti zaposlitev, pa je ne dobim. Na tem mestu nikakor ne želim odpirati razprave o vzrokih za to in o morebitni vaši (saj ste eden vodilnih v državi, kajne?) vlogi pri tem. Imam pa naslednjo zahtevo. Kadar koli se kje prijavljam v kako “javno” službo, moram priložiti dokazila ali izjavo, da nisem v kazenskem postopku, da nisem kaznovana, da imam izpolnjene te in te pogoje … Čudi me, da za politike to ne velja, saj ste menda na bistveno bolj odgovornih mestih od, recimo, statističnega analitika – pripravnika. Pa dobro. Sledeč vašemu zgledu, bi, da rešim svojo in hčerkino eksistenco, rada našla denar, katerega vir ne bi bil nujno transparenten, ki bi bil potencialno celo protipraven. Zato zahtevam od vas vnaprejšnji odpustek, da ne bom kazensko preganjana, če bom slučajno delala na črno ali zaslužila kak denar, ki ga ne bom prijavila davčni upravi. Za preživetje gre! Ne za milijone, za preživetje. Glede na to, da vi ne znate ali ne morete pojasniti izvora vsakega centa, tudi zase zahtevam isto pravico. Od vas to zahtevam strogo kot od predsednika vlade Slovenije, saj menda za naju veljajo ista pravila. Obljubim in trdim, da ne bom (razen morda dela na sivo … malo bolj temno sivo) počela ničesar kriminalnega, in ljudje, ki me dobro poznajo, lahko jamčijo zame, da sem etična in moralna oseba, ki drugim ne želi škodovati. V kolikor bi slučajno, recimo, prišlo do kakega postopka, bi želela vaše zagotovilo, da vas lahko kličem kot pričo v svoj zagovor, da boste pojasnili, da gre pač za prakso, po kateri tudi sami (morda, nedokazano, a tudi nezavrženo!!) delujete.

V kolikor mi ne morete izdati potrdila, ki bi mi to omogočalo, pa pričakujem, da boste od sebe zahtevali enako – da boste torej brez senčice dvoma razjasnili vsak cent, da boste za nazaj in vnaprej za vsakršno funkcijo z dokazili upravičevali, da ste primerni (saj veste, nekaznovanost, brez postopkov, primerne izkušnje, izobrazba, pa tisto o integriteti in take zadeve …). Kar tudi pomeni, da ne odstopajte kot predsednik stranke, to je strankina stvar, temveč kot predsednik vlade – to je stvar vseh nas! Svoboda, bratstvo, enakost ali kaj so že te barve naše zastave?
Imate dovolj jajc za eno ali drugo? Ali vsaj, da mi odgovorite? Da mi odgovorite zame, za mojo hčerko, za mnoge, ki jim gre še veliko veliko slabše, ker so prepošteni, da bi goljufali, ali pa se vsaj “znašli”.

In že vnaprej naj vam povem, da se ni treba truditi z nikakršnim odgovorom v stilu, da naj gledam druge, da naj vprašam druge, da ni nič dokazano, pa o konstruktih. Če ste predsednik vlade vi, zahtevam odgovor od vas. Če bi bil kdo drug, bi v takem primeru ravnala enako. Tako, kot sem nedvoumna in neposredna jaz, bodite še vi. Zmorete?

Alenka

Deli s prijatelji