OBTIČALI PRI NAS

Kaj bomo s Sirci, ki jih Madžari nočejo?

Objavljeno 16. september 2015 23.20 | Posodobljeno 16. september 2015 23.27 | Piše: Mo. S.

Če res prihajajo z nevarnega območja, kjer na primer divja vojna, jih tja seveda ne bomo vračali.

LJUBLJANA – Po tistem, ko je Madžarska v torek zavrnila sprejem 14 sirskih beguncev,image ki so minuli teden prečkali madžarsko-slovensko mejo, so tamkajšnji organi zdaj potrdili, da pa nameravajo sprejeti 21 državljanov Afganistana in Irana, ki so jih slovenski policisti v soboto prijeli na mejnem prehodu Šentilj.image

Madžari namreč trdijo, da Sirci v Slovenijo niso vstopili z ozemlja Madžarske. Kakor koli že, policijo smo povprašali o tem, kaj se bo z njimi zdaj zgodilo. Poročali smo, da so jih po neuspešni predaji peljali nazaj v postojnski center za tujce.

Kot nam je danes pojasnila Vesna Drole iz Generalne policijske uprave (GPU), je bil včerajšnji poizkus predaje neformalen, kar sicer zakonodaja predvideva. Sledi formalen poizkus, pri katerem se državi z noto dogovorita za prevzem tujcev.

Kakšne možnosti imajo?

Če to ne uspe, bo postopek takšen: tujci, ki se izdajajo za državljane Sirije, pri sebi nimajo nobenih dokumentov. To pomeni, da je treba najprej ugotoviti, ali res prihajajo iz Sirije. Če res prihajajo z nevarnega območja, kjer na primer divja vojna, jih tja seveda ne bomo vračali, ampak se v tem primeru sproži postopek za izdajo dovoljenja za začasno zadrževanje v Sloveniji.

Omenjeni tujci prošnje za azil ne želijo vložiti, saj je njihov cilj zgolj prečkati Slovenijo. Ko ta status dobijo, se lahko po naši državi prosto gibljejo, dovoljenje za začasno bivanje pa dobijo za šest mesecev z možnostjo podaljšanja. V tem času niso več v zaprtem oddelku centra za tujce, ampak se lahko prosto gibajo, lahko zapustijo državo, lahko gredo tudi naprej v Avstrijo. Kaj bodo z njimi storili njihovi varnostni organi, je pa drugo vprašanje, saj se lahko odločijo, da jih vrnejo v Slovenijo ...

Deli s prijatelji