ODLOČITEV

Kaj bo storila vlada? SDH bi prodal Telekom

Objavljeno 05. junij 2015 01.31 | Posodobljeno 05. junij 2015 02.08 | Piše: STA, S. U.

SDH predlaga prodajo Telekoma, končno odločitev pa prepušča vladi.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) menita, da je v danih okoliščinah prodaja večinskega deleža v Telekomu Slovenije primerna in ekonomsko utemeljena. Vendar pa nadzorni svet ne daje soglasja k prodaji družbe. Zato je soglasno predlagal upravi, da skliče skupščino in ji predloži v soglasje predlog za prodajo Telekoma.

»Uprava SDH bo na podlagi zakona o gospodarskih družbah v čim krajšem času sklicala skupščino družbe in ji predložila v soglasje predlog za prodajo kapitalske naložbe Republike Slovenije in Slovenskega državnega holdinga v družbi Telekom Slovenije,« je po seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc in dodal, da sklic skupščine pričakujejo v šestih dneh.

Takšni odločitvi nadzornega sveta je botrovalo to, da prodajna pogodba vsebuje mehanizem razdelitve tveganj, povezanih s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom Slovenije in katerega sestavni del je tudi posebno jamstvo države za morebitne obveznosti družbe Telekom Slovenije.

Drugi razlog je nejasna opredelitev pravne narave strateškosti potencialnega investitorja naložbe v Telekomu Slovenije, kot izhaja iz dokumentov vlade z 9. maja 2013 in 13. junija 2013.

Uprava potrdila prodajo delnic

Uprava SDH je sicer potrdila prodajo delnic. Ob tem ocenjuje, da bi v primeru soglasja skupščine SDH k predlogu za prodajo kapitalske naložbe države in holdinga v družbi Telekom Slovenije ta dobila odgovornega lastnika z dobrimi izkušnjami iz sektorja telekomunikacij.

Ta bi po mnenju uprave lahko omogočil obsežna vlaganja v razvoj Telekomove telekomunikacijske infrastrukture in omrežja za zagotavljanje najvišje kakovosti širokopasovnih fiksnih in mobilnih omrežij za slovenske zasebne in poslovne uporabnike, s čimer bo podpiral slovensko konkurenčnost v regiji in širše v Evropi.

»Vsebinskih utemeljitev odločitve uprave in predstavitve ponudbe kupca danes še ne moremo podati, ker postopek prodaje še ni zaključen. Ko bo skupščina podala končno odločitev, bomo javnosti podali vsa ustrezna pojasnila,« je še pojasnil prvi mož SDH.

Deli s prijatelji