KADROVSKI NAČRT

Kadrovske spremembe: v pravosodnih organih več zaposlitev?

Objavljeno 27. februar 2015 17.57 | Posodobljeno 27. februar 2015 17.57 | Piše: STA, P. Pa.

Skupaj načrt predvideva 41.393 zaposlenih, večjih sprememb pa ne načrtujejo.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sprejela nov skupni kadrovski načrt organov državne uprave, oseb javnega prava, pravosodnih organov in nevladnih uporabnikov proračuna za letošnje leto. Večjih sprememb v številu zaposlenih ne predvidevajo, razen v pravosodnih organih. Skupaj načrt predvideva 41.393 zaposlenih.

Največ jih je na finančnem ministrstvu

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, so spremembe v glavnem pripravljene zaradi reorganizacije ministrstev v novi vladi.

Priprava predloga novega kadrovskega načrta za državno upravo za leto 2015 sicer temelji na izhodišču, da se načrt iz leta 2013 (s poznejšimi spremembami vred), ki dovoljuje 31.001 zaposlenih za leto 2015, ne poveča.

Pri tem je največ zaposlenih na ministrstvu za finance (4314), najmanj pa v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu (16). V policiji kadrovski načrt predvideva 8187 zaposlenih, v vojski 7254.

Prav tako ostaja načrt na enaki ravni pri osebah javnega prava, pri nevladnih proračunskih uporabnikih pa se zmanjšuje za dva zaposlena, in sicer pri predsedniku republike. V tej skupini uporabnikov načrt največ zaposlenih predvideva za državni zbor (405), sledi računsko sodišče s 128 zaposlenimi. Na drugi strani lestvice pa je Državna volilna komisija, za katero predvideva sedem zaposlenih.

Spremembe v sodstvu

Glede na veljavni kadrovski načrt sodnega osebja se ta za leto 2015 spreminja tako, da bo po novem dovoljeno število 4665, medtem ko je do zdaj dovoljeval 3393 zaposlenih za nedoločen čas in 239 zaposlitev za določen čas.

Vrhovno sodišče ob tem pojasnjuje, da so delovna mesta za določen čas zdaj zasedena s sodnim osebjem, ki je popolnoma vključeno v poslovni proces, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Kadrovske krepitve pričakujejo v tožilskih vrstah. Na državnih tožilstvih je bilo konec leta 2013 število vseh zaposlenih 425, dovoljeno število zaposlenih konec lanskega leta in konec letošnjega leta pa predvideva 556 zaposlenih.

Vlada je sicer s sklepom februarja lani zagotovila dodatna sredstva za plače za nove zaposlitve na državnih tožilstvih za leto 2014, ne pa še za leto 2015, so še zapisali.

Državno pravobranilstvo načrtuje delo s 156 zaposlenimi, ob tem pa opozarja, da pričakujejo letos povečanje obsega dela.

Tabelarični prikaz predloga kadrovskega načrta v državni upravi (v civilnem delu so zajete vladne službe in ministrstva, preostali del predstavljajo policija, vojska in uprava za izvrševanje kazenskih sankcij), osebah javnega prava, pri pravosodnih (sodišča, tožilstva in pravobranilstvo) in nevladnih proračunskih uporabnikih (predsednik republike, DZ in DS, varuh človekovih pravic, ustavno in računsko sodišče, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, protikorupcijska komisija ...)

                             KN 2015
---------------------------------------------------
organi državne uprave – civilni del   14.346
policija, vojska, zapori                   16.655
osebe javnega prava                          4121
nevladni uporabniki proračuna           894
pravosodni organi                             5377
---------------------------------------------------
skupaj                                             41.393

 

Deli s prijatelji