KORENITE SPREMEMBE

Kadrovanje vlade Alenke Bratušek: koga vse so zamenjali danes

Objavljeno 25. april 2013 21.05 | Posodobljeno 25. april 2013 21.06 | Piše: S. U.

Kot je že v navadi, z novo vlado prihajajo nova imenovanja in razrešitve.

LJUBLJANA – Nova vlada z Alenko Bratušek na čelu je pripravila poročilo o vsebini sklepov, ki jih je sprejela na današnji seji. V javnosti odmevajo predvsem nova imenovanja in razrešitve.

Spremembe tudi v uradu za komuniciranje

Matija Sevšek in Jože Sirončič sta bila imenovana za državna sekretarja v kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije. S položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja Davčne uprave Republike Slovenije (Durs) je bil razrešen Tomaž Perše, za novo vršilko dolžnosti je bila imenovana Jana Ahčin. Gašper Dovžan je bil na svojo željo razrešen s položaja vršilca dolžnosti direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo, nadomestila ga bo Ksenija Mihovar Globokar.

Prej omenjeni Matija Sevšek je zaradi novega položaja moral zapustiti mesto direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, namesto njega prihaja Boštjan Lajovic.

image
Boštjan Lajovic (foto: Jože Suhadolnik, Delo).

Jože Dežman je bil razrešen s položaja direktorja in vršilca dolžnosti direktorja Arhiva RS. Do imenovanja novega direktorja bo to funkcijo opravljal Bojan Cvelfar. Damjano Pečnik bo na položaju generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo nadomestila Špela Spanžel.

Jurij Šink je bil razrešen s položaja generalnega direktorja direktorata za srednje in višje šole ter izobraževanje odraslih, za v. d. direktorice pa imenovana Elvira Šušmelj.

Vlada RS je Damjano Košir imenovala na položaj generalne direktorice direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za dobo pet let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Andreja Stupar je bila razrešena s položaja vršilke dolžnosti generalne direktorice Uprave Republike Slovenije za javna plačila. Aleksandra Miklavčič je nova vršilka dolžnosti.

Mirjam Škrk je bila ocenjena kot primerna kandidatka za članico stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu.

Delovne skupine za reševanje problematike izbrisanih

Prav tako so na seji sprejeli spremembe sklepa o ustanovitvi, sestavi in nalogah medresorske delovne skupine za reševanje problematike izbrisanih. Z novim sklepom so razrešili vodjo medresorske delovne skupine Zvonka Zinrajha, sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo, in člana, Gašperja Dovžana, v. d. direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo. V skupino je vlada na novo imenovala vodjo medresorske delovne skupine Nino Gregori, namestnico generalnega direktorja Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, MNZJU, ter člane Boštjana Šefica, državnega sekretarja na MNZJU, Ksenijo Mihovar Globokar, namestnico direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo, in Tamaro Vonta, državno sekretarko, pristojno za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud, Kabinet predsednice Vlade Republike Slovenije.

image
Tamara Vonta (foto: Roman Šipic, Delo).

Razrešen je bil dosedanji član uprave Centra za evropsko prihodnost, veleposlanik Mitja Štrukelj, za novega člana pa imenovan Gregor Krajc, koordinator za zahodni Balkan na ministrstvu za zunanje zadeve.

Spremembe in soglasja v zdravstvu

Podani sta bili soglasji k imenovanju Bojana Zalarja iz Ljubljane za generalnega direktorja Psihiatrične klinike Ljubljana ter Bojana Korošca iz Murske Sobote za direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota.

V svet javnega zdravstvenega zavoda Splošna bolnišnica Trbovlje so namesto dosedanjega člana sveta zavoda Ljuba Žužka za preostanek mandata imenovali Matjaža Safrana.

V svet javnega zdravstvenega zavoda Onkološki inštitut Ljubljana so namesto dosedanjega člana sveta zavoda Janeza Remškarja za preostanek mandata v svet zavoda imenovali Tamaro Kokot.

Spremembe v športu, splošne izobraževanju ter igralništvu

Vlada je sklenila, da se v svet javnega zavoda Zavod za šport Republike Slovenije kot predstavnik ustanovitelja imenuje Dušan Prezelj, in sicer za obdobje do 18. 8. 2013.

Kot članica strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje je bila razrešena Nataša Golob, ki jo je predlagala Univerza v Ljubljani. Namesto razrešene članice je bil imenovan Andrej Grafenauer.

Vlada Republike Slovenije je razrešila Borisa Tomašiča in imenovala Silvana Križmana kot predstavnika Republike Slovenije v nadzornem svetu družbe HIT, hoteli, igralnice, turizem, d. d., Nova Gorica, za obdobje štirih let od dneva imenovanja.

Deli s prijatelji