PRVA SEJA

Kadrovanje nove vlade se je začelo

Objavljeno 21. marec 2013 16.04 | Posodobljeno 21. marec 2013 18.03 | Piše: STA, T. L.

Prva seja nove vlade: namesto Predaliča Šarabonova generalna sekretarka vlade, namesto razrešenega Logarja Sevšek za v. d. direktorja Ukoma.

LJUBLJANA – Vlada Alenke Bratušek je na današnji prvi seji razrešila dosedanjega direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Anžeta Logarja in za v. d. direktorja imenovala Matijo Sevška.  Generalni sekretariat nove vlade pa bo vodila Tanja Šarabon s kemijskega inštituta v Ljubljani. 

Sevšek od LDS in PS do v. d. Ukoma

Sevšek je bil sicer do zdaj predstavnik za stike z javnostjo največje parlamentarne stranke PS, ki jo vodi Bratuškova. V preteklosti pa je bil med drugim svetovalec v kabinetu takratne ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal. Sevšek bo urad vodil kot vršilec dolžnosti direktorja, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku.

Šarabonova pa prihaja z ljubljanskega kemijskega inštituta kot v. d. pomočnice direktorja za splošne zadeve, je zapisano na spletni strani inštituta. Na funkciji generalne sekretarke bo sicer nasledila Boža Predaliča (SDS), ki odhaja za načelnika upravne enote Grosuplje. Na to mesto ga je namreč imenoval Zvonko Černač (SDS) v času, ko je bil pooblaščen za opravljanje nalog ministra za pravosodje in javno upravo.

Redne seje vlade bodo, tako kot do zdaj, tudi pod vodstvom Bratuškove potekale ob četrtkih, vlada pa bo nadaljevala tudi obiske po regijah.

Vlada je Tanjo Strniša in Andrejo Jerina imenovala za državni sekretarki na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Brigito Čokl za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, Renato Zatler pa za državno sekretarko na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Božo Cerar in Igor Senčar bosta ponovno državna sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, Boris Jesih pa v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Virant začenja socialni dialog

Imenovali so tudi posebno koordinacijo ministrov za javni sektor, ki jo bo vodil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant ter tudi ožjo vladno pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja. To bo spet vodila Lidija Apohal Vučkovič. Virant je sicer danes ponovil svojo napoved, da bo nemudoma začel socialni dialog s sindikati javnega sektorja. Glede na njihovo stališče, da na posege v maso plač brez dogovora z njimi ne pristajajo, pa bodo pogajanja očitno zahtevna.

»Očiščenje« spornih kadrov?

Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi sicer v novi vladi razmišljali celo o nekakšnem dokumentu, ki bi bil podlaga za »očiščenje« po njihovem spornih kadrov, imenovanih v zadnje pol leta, tudi v času, ko je vlada Janeza Janše opravljala le še tekoče posle. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant meni, da menjave kadrov ne morejo izpeljati na tak način. Po njegovih besedah morajo pogledati vsak posamezen primer, prednost pa morajo dati kompetencam. »Samo to, da je bil nekdo imenovan pred kratkim ali pa je član kakšne stranke, ne more biti razlog za zamenjavo,« je dejal. Domneva, da bo vsak minister v svojem resorju pregledal kadrovsko stanje. Na ministrstvu za notranje zadeve je kadrovsko stanje po njegovih ocenah dobro in hudo napačnih kadrovskih potez ni bilo.

Novi ministri prevzeli posle

Vladna ekipa Alenke Bratušek, ki je v sredo zaprisegla pred državnim zborom, se je opoldne sicer sestala na svoji prvi seji, še pred njo pa so predsednica vlade in novoimenovani ministri prevzeli posle od svojih predhodnikov. Prvi je posle od Franca Bogoviča prevzel novi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je dejal, da je ministrstvo, ki ga bo vodil, v dobri kondiciji. Bogovič pa je izpostavil, da je treba na področju okolja še veliko postoriti. Na ministrstvu za finance je novi minister Uroš Čufer prevzel posle od dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu Andreja Širclja. Oba sta bila pred mediji redkobesedna. Dejala sta le, da primopredaja poteka v dobrem vzdušju.

Na dosedanjem ministrstvu za pravosodje in javno upravo sta posle prevzela Senko Pličanič za področje pravosodja in Gregor Virant za področje javne uprave. Slednji je prevzel tudi posle od dosedanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka. Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher je prevzel posle od svojega predhodnika Zvonka Černača. »Resor je zelo obsežen, čaka me veliko dela,« je ob primopredaji dejal Maher, ki je izrazil prepričanje, da bo uspešno nadaljeval začete projekte. Medtem pa so mediji objavili, da naj bi Maher lagal o svoji črni gradnji, zaradi česar se že pojavlja vprašanje, koliko časa bo sploh obdržal ministrsko funkcijo.

image
Predsednica vlade Alenka Bratušek. Foto: Leon Vidic/Delo

Nova ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob primopredaji poslov od svojega predhodnika Andreja Vizjaka poudarila, da je treba predvsem zagotoviti občutek ljudi za socialno varnost in pravičnost, na pomen dialoga s sindikati pa jo je Vizjak opozoril tudi s steklenico vina z nalepko Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Novi minister za obrambo Roman Jakič je prevzel posle od Aleša Hojsa. Primopredaja je potekala korektno, je dejal Hojs, Jakič pa je poudaril, da sta se dotaknila vseh vprašanj, »od kadrovske politike do politike funkcioniranja tega organa«.

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je posle od Radovana Žerjava prevzel brez navzočnosti javnosti, tudi Žiga Turk, ki je v preteklem mandatu vodil združeno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, izjav za javnost ob današnjih primopredajah ni dajal. Novi minister za kulturo Uroš Grilc pa je povedal, da si obeta, da kultura resnično postane vladna kategorija ter da se njeni učinki množijo. Jernej Pikalo, ki bo vodil resor za izobraževanje, šolstvo in šport, je povedal, da je veliko izzivov in tudi problemov, a upa, da bodo z ekipo lahko stvarem kos in bodo vsaj v tem letu nekaj stvari tudi uredili.

Kot zadnja je po seji vlade posle prevzela ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, in sicer od Ljudmile Novak. Komelovi je zaželela veliko uspehov pri delu, Komelova pa ji je obljubila še naprej tako dobro delovanje celotnega urada.

Deli s prijatelji