PODPISI

Kad in Sod prodajata Splošno plovbo

Objavljeno 26. april 2012 19.32 | Posodobljeno 26. april 2012 19.32 | Piše: Mo. S., STA

Z unovčitvijo opcije bosta državna sklada delež prodala pod enakimi pogoji kot leta 2007 in zanj dobila okoli 60 milijonov evrov.

Splošna plovba Portorož.

LJUBLJANA, KOPER – Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta podpisali izjavo o unovčenju prodajne opcije v družbi Splošna plovba v obliki notarskega zapisa, so danes sporočili iz Kada. Gre za prodajo 25,05 odstotka Splošne plovbe nemški družbi Döhle, ki je večinski lastnik Splošne plovbe.

Kot so še v Kadu zapisali v sporočilu, je postopek vročanja opcije v teku.

Državna sklada bosta dobila 60 milijonov evrov

Kad in Sod sta leta 2007 nemškemu ladjarju Döhleju prodala 29,65-odstotni delež Splošne plovbe, s čimer je Döhle svoje lastništvo povečal na dobro polovico družbe, in sklenila tudi opcijsko pogodbo za 25,05-odstotni lastniški delež, ki se izteče konec tega leta. Državna sklada sta letos z razpisom preverjala, ali obstaja kakšen interesent, ki bi za delnico portoroške družbe ponudil več od nemškega lastnika, a ni prispela nobena ponudba.

Z unovčitvijo opcije bosta državna sklada delež prodala pod enakimi pogoji kot leta 2007 in zanj dobila okoli 60 milijonov evrov.

Bandelj grozi s tožbami

Vlada danes o prodaji deleža Splošne plovbe ni razpravljala, je pa finančni minister Janez Šušteršič povedal, da bo Sod deloval v okviru svojih pristojnosti in obveznosti, ki jih mora poplačevati.

Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj je prepričan, da bo prodaja za Slovenijo pomenila nepopravljivo škodo, »proti hudodelski združbi, ki je hotela preliti davkoplačevalski denar v zasebne žepe«, pa bo vložil odškodninske tožbe.

Deli s prijatelji