VIOLETA BULC

Kacin: Moški v Sloveniji se počutimo odrinjene

Objavljeno 11. oktober 2014 09.19 | Posodobljeno 11. oktober 2014 09.19 | Piše: Mo. S.

Medtem ko Romana Tomc trdi, da kandidatke Violete Bulc ne pozna, je Jelko Kacin njene prednost kar nizal.

Romana Tomc (SDS).

LJUBLJANA – Nova slovenska kandidatka za evropsko komisarko Violeta Bulc med politiki vzbuja različna mnenja. Romana Tomc (SDS), evropska poslanka, je priznala, da je ne pozna, ne ve, kakšne so njene strokovne kompetence, ve pa, da nima veliko političnih izkušenj, kar je za komisarsko mesto gotovo pomembno.

Kot je povedala v Odmevih na nacionalni televiziji, zadev kot evropska poslanka ne želi zaostrovati, ampak bo počakala na zaslišanja, pa tudi na to, da o kandidatki izve kaj več. »Nesprejemljivo pa je, da se je vlada za kandidatko odločila s preglasovanjem. To je slaba popotnica kandidatki in naši notranji politiki,« je menila in dodala, da to kaže na nujnost korenitih reform v državi. »Če se ne moremo uskladiti glede kandidatke, dvomim, da se bomo lahko o pomembnejših stvareh,« je še povedala. Pomembno se je zdi, da v Bruselj pošljemo predvsem slovensko kandidatko, Bulčeva pa je po njenem »kandidatka ene same stranke«. »Pustila bom, da nas gospa preseneti na zaslišanju,« je še dejala, od nje pa pričakuje, da svojo nalogo dobro opravi.

Kacin: Moški se počutimo odrinjene

V nasprotju z njo je nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin menil, da je za zdaj najpomembnejše, da so v Bruselj poslali en sam predlog. »Država, ki pošlje tri predloge, nima predloga in se odreka svoji suverenosti,« pravi. Komentiral je tudi odziv koalicijskih partneric na odločitev vlade, in sicer meni, da gre pri odzivu Karla Erjavca za nekakšno varovalko, če se kaj zaplete v smislu: »Saj smo rekli, da bo tako.«

»Razumem, da se moški v Sloveniji počutimo odrinjene,« je povedal o Erjavcu, češ da so imele v tem primeru ženske pač prednost. Pri SD pa gre po njegovem za umirjanje žogice, saj so veliko energije porabili za promoviranje Tanje Fajon. Z Mirom Cerarjem, ki je dejal, da vlada ni v krizi, se strinja, pravi pa, da gre za nekakšen prvi resni preizkus za vlado.

V Bulčevo verjame, saj da ima tehnično izobrazbo, prihaja iz zasebnega sektorja, je velik motivator in obvlada več tujih jezikov. Tudi kar zadeva resor, ostaja optimist, da ji bo pripadlo področje energije. »Manj komplikacij omogoča hitrejše oblikovanje komisije,« je sklenil Kacin.

Kdaj se bosta videla?

Po informacijah nacionalne televizije naj bi se Jean-Claude Juncker že v ponedeljek ali torek pogovoril z Bulčevo. Zaradi rokov, ki so blizu, naj bi jo zaslišali okoli 20. oktobra, 22. oktobra pa sledi glasovanje o celotni ekipi Evropske komisije.

Deli s prijatelji