O EVROPSKEM KOMISARJU

Kacin: To je spletkarjenje in nedostojno vedenje

Objavljeno 31. julij 2014 09.41 | Posodobljeno 31. julij 2014 09.41 | Piše: Mo. S.

Bo vlada danes v Bruselj poslala štiri imena?

Jelko Kacin.

LJUBLJANA – Danes naj bi vlada v Bruselj poslala predlog, v katerem se bo opredelila do tega, koga predlaga za evropskega komisarja. Kot smo poročali, naj bi se na seznamu znašla štiri imena, in sicer Alenka Bratušek, Tanja Fajon, Karl Erjavec in Janez Potočnik.

Nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin je v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji v zvezi z dogajanjem ocenil, da »gre v tem trenutku za kazanje mišic najverjetnejšemu mandatarju«. Ravnanje nekaterih vpletenih je označil za spletko in nedostojno vedenje, »v to spletko vnesti predsednika Evropske komisije pa je rob, preko katerega ne bi smeli«. Po njegovem to dogajanje močno vpliva na oblikovanje bodoče koalicije. Najverjetnejšemu mandatarju Miru Cerarju predlaga, naj se pogovori z bodočim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, saj nismo zadnja država, ki še ni dala svojega kandidata, prav tako je prepričan, da danes ni skrajni rok. Meni, da bi lahko bila komisija potrjena tudi pozneje, kot je načrtovano.

O zdajšnjem komisarju Potočniku je povedal, da je z njim vedno dobro sodeloval, ker pa pripada skupini liberalcev (Alde), pa ne želi, da bi kdo razumel, da na silo navija zanj.

Zaskrbljen tudi Peterle

Tudi evropskega poslanca Lojzeta Peterleta dogajanje zadnjih dni skrbi. »Trenutna slovenska oblast se ne zaveda, kako pomembno je to mesto komisarja,« je povedal in dodal, da dogajanje v Sloveniji nakazuje, kako bodo delale stranke, ki bodo v bodoči koaliciji. Za komisarja je po njegovem primeren nekdo, ki ima veliko izkušenj in ki dobro govori tuje jezike.

Prav tako meni, da bo proces imenovanja komisarjev trajal, ni pa po njegovem nujno, da bo Slovenija predlagala žensko kandidatko. Predlaga, da v Bruselj pošljemo imena štirih kandidatov, in sicer dva iz bodoče koalicije ter dva od zmagovalcev evropskih volitev.

O Potočniku je povedal, da v Bruslju uživa velik ugled in da je večino zastavljenih projektov izpolnil.

Deli s prijatelji