ODZIV

Kacin: Janša je sporočil, da nima več stika z realnostjo

Objavljeno 10. februar 2013 18.53 | Posodobljeno 10. februar 2013 18.53 | Piše: S. J., STA

Evropski poslanec pravi, da molk institucij ni več dopusten.

Jelko Kacin in njegova plat zgodbe

LJUBLJANA – Govor premierja Janeza Janše na shodu Zbora za republiko še odmeva. Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) meni, da je šlo za »strašljiv odmev« iz prejšnjega stoletja, in poudarja, da molk institucij ni več dopusten. Po njegovem mnenju so na potezi tožilci in sodniki. Ti so ga, če je šlo za sovražni govor, dolžni preganjati po uradni dolžnosti.

Trenutek tesnobe

Ko je predsednik vlade v petek spregovoril o »levem fašizmu« v Sloveniji, je po mnenju Kacina nastopil »trenutek grobosti, boleče tesnobe, presenečenja, ki jemlje sapo«.

»Janša je sporočil, da nima več pravega stika z realnostjo. 'Urbi et orbi' je razglasil, da je treba v dobro ljudstva in slovenske države, kot jo pojmuje in oznanja sam, zamenjati tako ljudstvo kot tudi medije,« je v sporočilu za javnost poudaril Kacin.

Ob tem je opozoril, da v Evropi, še posebno pa v EU, ni države, ki bi imela težave z levim radikalizmom, še manj pa take z levo izpeljanko desnega radikalizma. »EU je utemeljena na zmagi nad fašizmom in nacizmom, zato je zloraba teh pojmov in poimenovanj za obračun z drugače mislečimi, pa četudi s političnimi tekmeci in z nasprotniki, sprevržena in nedopustna,« izpostavlja evropski poslanec.

Strašljiv odmev iz prejšnjega stoletja

Premierjev nastop je bil po Kacinovih besedah »strašljiv odmev iz prejšnjega stoletja, morda celo odmev iz prve polovice 20. stoletja. Še najbolj bi sodil v čas in psihozo požiga Reichstaga in krivično, a zavestno preganjanje in obtoževanje političnih nasprotnikov za 'zločin', s katerim niso imeli nič skupnega.«

Ko molk ni več zlato

Kacin se ob tem vprašuje, ali še imamo pravno državo. »V tem trenutku molk ni več zlato, molk institucij pa ni več dopusten,« je dodal. Po njegovem mnenju so na potezi tožilci in sodniki: »Se vam ne zdi, da je šlo za sovražni govor? Če je tako, ste ga dolžni preganjati po uradni dolžnosti!«

Premier Janša je v videonagovoru udeležencev petkovega shoda Zbora za republiko poudaril, da je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu in grožnjam, nasilju ter kaosu, ki so največji sovražniki svobode in pravičnosti.

 

Deli s prijatelji