ENAKOST

Kacin: EP obžaluje omejujočo definicijo družine

Objavljeno 14. marec 2012 08.46 | Posodobljeno 14. marec 2012 08.46 | Piše: S. J.

V EP so sprejeli poročilo o enakosti moških in žensk.

Jelko Kacin in njegova plat zgodbe

STRASBOURG – »Če smo v predreferendumski kampanji potrebovali jasno stališče EU, ga od danes naprej zagotovo imamo,« je povedal Jelko Kacin, evropski predstavnik iz vrst LDS. Danes je Evropski parlament (EP) na plenarnem zasedanju potrdil poročilo nizozemske evropske poslanke Sophie in ‘t Veld o enakosti moških in žensk. EP je pritrdil mnenju odbora za pravice žensk in enakost spolov (FEMM), da je na področju enakosti treba na ravni EU storiti še zelo veliko.

Ženske so lahko učinkovitejše kot moški

»Ženske so enako produktivne kot moški ali pa še bolj, zato je danes več kot absurdno, da v povprečju še vedno ne prejemajo enakega plačila za enako delo,« je povedal Kacin in poročilo potrdil. O kvotah je podobnega mnenja kakor komisarka Viviane Reding. Zanjo kvote pomenijo preverjen in učinkovit mehanizem enakosti, Kacin pa dodaja, da je v svoji politični karieri na lastni koži izkusil, da so uravnoteženi kolektivi učinkovitejši.

EP je pozval komisijo naj v programe proti nasilju na osnovi spola vključi tudi homofobno in transfobno nasilje ter nadlegovanje.

Družine v EU so tudi istospolne

V predreferendumskem času je za Slovence posebej pomemben del poročila, ki priznava, da so »družine v EU različne in vključujejo različno spolne in istospolne starše, ki zaslužijo enako zaščito na ravni nacionalnih zakonodaj in evropske zakonodaje«.

Hkrati pa EP obžaluje omejujočo definicijo družine, ki jo uporabljajo članice EU, saj s tem zanikajo pravice istospolnih staršev in njihovih otrok.

 

Deli s prijatelji